Nieuws

Nederlandse politie en FBI delen databanken met vingerafdrukken

De Nederlandse politie gaat 1,3 miljoen vingerafdrukken delen met de FBI, in ruil krijgen ze hiervoor toegang tot 210 miljoen Amerikaanse.

Terwijl er in België discussie is over het al dan niet toevoegen van vingerafdrukken aan de belgische identiteitskaarten, toont de Nederlandse politie daar een mogelijk gevolg van. Door een samenwerking met de FBI, is het voor de Amerikanen binnenkort immers mogelijk om de Nederlandse strafdatabank met zo’n 1,3 miljoen vingerafdrukken te doorzoeken. In de andere richting wordt er toegang gegeven tot de data van zo’n 210 miljoen Amerikanen uit de databanken van de FBI en de Amerikaanse Visumdienst.

Het delen van informatie kan wettelijk gezien enkel als er strafbare feiten gepleegd zijn en hoeveel meer resultaten dit nu net gaat opleveren is ook niet duidelijk voor John Riemen, hoofd van de landelijke politie-eenheid Centrum voor Biometrie in Zoetermeer. Hij vertelde Trouw dat het “een blinde vlek is, we hebben dit nog nooit op deze manier en schaal gedaan”.

Met deze beslissing wordt er door Riemen opnieuw opgeroepen voor een gecentraliseerde Nederlandse databank met vingerafdrukken. Enkel vingerafdrukken op identiteitskaarten zou volgens Riemen immers niet meer voldoende zijn en het gebrek aan de databank die in 2011 om privacyredenen verwijderd werd, zorgt wekelijks nog voor ongemak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business