Nieuws

Google-werknemers kanten zich tegen Chinese zoekmachine

De werknemers van Google zijn het niet eens met een eerdere bedrijfsbeslissing om een gecensureerde zoekmachine te ontwikkelen voor China. 

 

Ze voegen zich daar bij Amnesty International, dat ook al opgeroepen had om “Project Dragonfly” stop te zetten. Ondertussen hebben al meer dan 35 Google-werknemers een open brief ondertekend waarin ze Google vragen om het hele project achterwege te laten. De werknemers benadrukken wel dat hun tegenstand ten opzichte van de zoekmachine niets te maken heeft met China zelf.

 

“Onze tegenstand tegenover Dragonfly gaat niet over China; we maken gewoon bezwaar tegen technologieën die de machtigen der aarde helpen om de zwakkeren te onderdrukken, waar die zich ook mogen bevinden.”

 

De ondertekenaars van de brief waarschuwen ervoor dat een gecensureerde zoekmachine een gevaarlijk precedent zou kunnen tot stand brengen in wel erg roerige politieke tijden.

 

Tegelijkertijd wordt het met zo’n Chinese zoekmachine ook moeilijker voor Google om andere landen ook een gecensureerde zoekmachine te ontzeggen. In de kantlijn maakten de protesterende werknemers ook bedenkingen bij het Chinese sociale kredietsysteem, en de onderdrukking van de Oeigoeren, een Turks-Islamitisch volk in het westen van China, en de slechte behandeling van voorvechters van vrouwenrechten en protesterende studenten.

 

Veel “Googlers” zijn ontevreden over het project sinds het in augustus aan het licht kwam. Het nieuws leidde tot ontslagen, en een open brief aan het adres van Google-CEO Sundar Pichai waarin verschillende van zijn werknemers meer informatie over het project eisen.

 

Pichai heeft ondertussen vorige maand al bevestigd dat het project effectief bestaat, maar verdedigde “Project Dragonfly” met bravoure. Pichai is namelijk van mening dat Googles missie erin bestaat om informatie voor iedereen toegankelijk te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business