dvb-t antenne

Vooralsnog is het mogelijk om via DVB-T de VRT-zenders te ontvangen, maar daar komt binnenkort een einde aan. Op 1 december stopt de openbare oproep met de gratis uitzendingen via antenne.

DVB-T was een opvolger van het verouderde ether, maar ook aan dat tijdperk komt er nu een einde. Er is namelijk opnieuw een verschuiving gebeurd, zijnde het kijken van tv-programma’s via internet. De laatste tijd heeft de VRT zwaar ingezet op hun eigen streamingdienst VRT NU waar VRT-programma’s gratis worden aangeboden via de website of de app.

Ophef

Net zoals bij elke transitie zijn er deze keer ook mensen die zich tegen de beslissing keren. Er werd zelfs een protestgroep opgericht via de website antennekijker.be. Via petities hopen ze om de VRT hun beslissing te laten herzien. “De Vlaamse antennekijkers verliezen daardoor de toegang tot het tv-aanbod van de openbare omroep. Dit is totaal onaanvaardbaar aangezien de VRT de openbare omroep van alle Vlamingen is en hun openbare omroepopdracht met belastinggeld wordt betaald,” aldus een statement op de website. “De VRT moet deze beslissing intrekken en de gratis etheruitzendingen ook in de toekomst voortzetten en opwaarderen naar HD-kwaliteit zoals in onze buurlanden.”

De protestgroep roept onder andere op om affiches op te hangen, te mailen naar de Commissie Media van het Vlaams Parlement, een klacht in te dienen bij nieuwsombudsman Tim Pauwels, mailen naar Vlaams Minister van Media Sven Gatz en mailen naar de VRT-directeurs, waaronder Paul Lembrechts, Peter Claes en Stijn Lehaen.

Laurens Dierick, de man achter de protestgroep, verduidelijkt in een gesprek met De Morgen dat de openbare omroep door de beslissing een betaalomroep wordt. “Video’s via VRT NU verbruiken zo’n 1,5 gigabyte data per uur. Basisinternet is dan ontoereikend, dus moet je een duurder abonnement nemen. Onaanvaardbaar, aangezien de VRT met belastinggeld wordt betaald. Vanaf zaterdag bestaat er geen enkele manier meer om nog gratis te kijken.”

Veel gedoe

De Morgen hanteert het voorbeeld van callcentermedewerker Walter Vermeir die er nadrukkelijk voor kiest om DVB-T te verkiezen boven kabel-tv. “Waarom zou ik aan een derde partij betalen, voor zenders waar ik via mijn belastingen al voor betaal.” Verder verwijst hij ook naar het gebruiksgemak. Een DVB-T antenne plug je gewoon in je tv, terwijl het een stuk minder evident is om beelden van VRT NU op je televisietoestel te krijgen.

Anderen verwijten dan weer dat VRT NU nog niet stabiel genoeg is om reeds zo’n draconische beslissingen te maken. Bovendien heeft niet iedereen toegang tot een degelijke internetverbinding om probleemloos content te kunnen kijken via internet. VRT-woordvoerder Hans Van Goethem nuanceert die uitspraken. “Steeds meer Vlamingen kijken online en we rekenen erop dat de technologie zich verder ontwikkelt,” zegt Hans Van Goethem tegen De Morgen. “Daarnaast beveelt de Vlaamse Ombudsman aan om internet te zien als een basisgoed, iets waartoe iedereen toegang moet kunnen hebben, net als water of elektriciteit. En via dat internet bieden wij onze content gratis aan.”