lootboxen

In de VS heeft de Federal Trade Commission het onderzoek rond lootboxen in videogames opgestart. Ook daar kan het einde van de boxen nabij zijn.

Het moment van de waarheid voor de lootboxen in videogames is eindelijk ook in de VS aangebroken. De Federal Trade Commission heeft namelijk gisteren het onderzoek geopend om vast te stellen of deze dozen met in-game beloningen een vorm van gokken zijn of niet. Eerder dit jaar heeft de Belgische Kansspelcommissie reeds positief geantwoord op die vraag, waardoor lootboxen hier al een tijdje niet meer aan te kopen zijn.

Argumenten tegen lootboxen

In een video van een hoorzitting zien we hoe enkele bestaande argumenten voor de afschaffing worden aangehaald. Hiertoe behoren o.a. de beslissing van de Belgische Kansspelcommissie en een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk dat een verband zou aantonen tussen lootboxen in videogames en een verhoogd aantal gokverslavingen bij jongeren. De resultaten van dat onderzoek worden echter in vraag getrokken, aangezien dat rapport geen rechtstreeks verband weet te leggen tussen de twee zaken.

Het onderzoek baseren op het feit of de boxen een aanleiding zijn tot ander gokgedrag of niet lijkt echter niet meteen het juiste pad. De Belgische Kansspelcommissie besloot namelijk om de aankoop van lootboxen illegaal te maken, omdat spelers erdoor verleid en misleid worden, aangezien ze niet weten welke in-game items ze zullen verkrijgen. Ook hier werd aangehaald dat jongeren aanzetten tot kansspelen gevaarlijk kan zijn voor de mentale gezondheid, maar de link tussen de lootboxen en een gokverslaving werd hier niet als basis gebruikt voor de afschaffing.

Momenteel kunnen we dus nog niet inschatten wat de resultaten en gevolgen zullen zijn van het onderzoek van de FTC. De gokcultuur in de VS is dan ook niet vergelijkbaar met die in onze streken, aangezien je hier niet meteen een gokparadijs zoals Las Vegas kan vinden.

De gamingindustrie zelf verzet zich logischerwijs tegen een dergelijk onderzoek dat een mogelijke afschaffing tot gevolg heeft. Vele ontwikkelaars van games gebruiken lootboxen namelijk als een belangrijke vorm van inkomsten. Dit is vooral zo bij games die gratis te spelen zijn en waarbij spelers extra in-game content kunnen verkrijgen door middel van lootboxen.