Outline VPN

Iedereen heeft nood aan een vrij ongecensureerd internet, maar met name journalisten hebben er extra baat bij. Onderzoeksjournalisten die in een zwaar gereglementeerd land bijvoorbeeld een video willen verspreiden, kunnen door de overheden gelimiteerd worden in hun mogelijkheden. De VPN Outline, ontwikkeld door een tak van Google, wil dé referentie worden voor journalisten.

Wie zit erachter?

Outline werd ontwikkeld door Jigsaw, een incubator binnen Alphabet (moederbedrijf van Google) die uitdagingen rond security binnen onze hedendaagse technologische wereld probeert te tackelen. Dat lijkt dus alvast betrouwbaar. Interessanter echter, is dat het open source software betreft die volledig op Github staat. Er is dus 100% transparantie bij de code waar de applicatie op teert. Zo weet je zeker dat er niemand is die heimelijk een algoritme inbouwt dat stiekem je netwerkverkeer logt en wegschrijft naar een database.

De applicatie werd bovendien goedgekeurd door Radically Open Security, een non-profit securitybedrijf uit Amsterdam. Het resultaat van die test kan je hier lezen.

Wat doet het?

Outline stelt je in staat om een VPN te installeren op je eigen server. Een VPN encrypteert al je netwerkverkeer zodat niemand ziet wat je verstuurt via het internet, noch je provider, noch een hacker, noch de overheid. Uiteraard kan je ook een VPN-abonnement afsluiten bij de vele aanbieders zoals NordVPN, Private Internet Access en ExpressVPN, maar dan heb je nog steeds geen garantie dat je gegevens veilig zijn. Afhankelijk van het land waar je je in bevindt, kan er namelijk geëist worden dat de VPN-aanbieder je gegevens vrijgeeft. Deze bedrijven beloven uiteraard wel dat ze hier niet op zullen ingaan, maar als puntje bij paaltje komt weet je nooit hoe veilig je effectief bent.

Daarom maakt Outline het heel simpel om een VPN op te zetten op je eigen server. Dit kan ‘on premise’ zijn op een computer bij jou thuis, maar ook via een server in de cloud. Outline heeft integraties voor verschillende clouddiensten zoals Digital Ocean, AWS en Google Cloud zodat iedereen een cloud server kan opzetten. Ook wie geen kaas heeft gegeten van de cloud kan in enkele klikken een server in de cloud hebben met daarop Outline geïnstalleerd. Het enige wat je namelijk moet doen, is de Outline Manager (een afzonderlijke applicatie) toegang geven tot een van de cloudplatformen. Outline zal vervolgens zelf een server aanmaken en instellen zonder jouw tussenkomst. Simpel!

Outline VPN
Via de Outline Manager rust je eenvoudig uit een bestaande of nieuwe server uit met de VPN.

Van zodra de server is opgezet en voorzien van Outline, kan de VPN in gebruik worden genomen. Hiervoor installeer je de Outline app op je Windows-, Mac- of Linux-systeem. Via de Outline Manager maak je nog even een gebruiker aan, je geeft de gegevens van het account aan de desbetreffende gebruiker, die plakt de gegevens in zijn Outline app en alles is opgezet. De gebruiker kan nu eenvoudig verbinden met de VPN. Via de Outline Manager kan de beheerder steeds bekijken hoeveel bandbreedte er reeds is verbruikt per gebruiker, aangezien dit bij goedkopere Cloud providers vaak gelimiteerd is.

Voor wie is het?

Met Outline richten de ontwikkelaars zich specifiek op journalisten en nieuwsorganisaties. Zo willen ze vermijden dat journalisten op de radar komen van organisaties die vervolgens het netwerkverkeer van de journalisten in kwestie aan banden leggen. Op die manier willen ze het journalisten makkelijk maken om volledig vrij te rapporteren over maatschappelijke kwesties. Heel nobel, maar uiteraard kan je het ook inzetten voor eigen gebruik. Het enige dat je nodig hebt, is een eigen server en de gratis applicaties. Probeer het dus gerust even uit, het kan er enkel veiliger op worden.

Outline VPN
De applicatie is onder andere beschikbaar voor Windows, Mac, Chrome, Android en iOS.