Nieuws

Microsoft wisselt voor zijn Edge-browser mogelijk naar een Chromium-basis

Chromium dient momenteel als de basis voor onder andere Google Chrome. Microsoft lijkt er nu ook geïnteresseerd in te zijn als vervanging voor Microsoft Edge en EdgeHTML, zo blijkt uit bronnen van WindowsCentral.

Met de komst van Windows 10 deed Microsoft, voor het eerst in de geschiedenis van het besturingssysteem, afstand van Internet Explorer. De browser had in de loop der jaren een behoorlijk aantal klappen opgevangen, zo werd de browser vooral gezien als sloom en onveilig. Met de komst van nieuwe browsers zoals Google Chrome daalde het aandeel van Microsoft dan ook enorm snel – Edge, de browser die vanaf Windows 10 meegeleverd wordt, had dit moeten oplossen. Toch is de nieuwe opzet niet zo’n succes gebleken, op het moment van schrijven heeft Microsoft Edge, de browser gebaseerd op EdgeHTML, een marktaandeel van slechts vijf procent.

Daarmee is het een behoorlijke tegenvaller voor Microsoft, die juist had gehoopt om browsers zoals Google Chrome en Firefox ‘minderwaardig’ te maken op zijn platform. Deze tegenvallende resultaten komen echter niet zo uit de lucht vallen, en hebben dan ook zeker een aantal redenen: de browser miste, vooral in de begintijd, een hoop functies zoals extensies. Mogelijk wil het bedrijf opnieuw op zoek gaan naar een nieuwe strategie om aan de wensen van klanten te voldoen – WindowsCentral zegt dat het aanwijzingen heeft voor de ontwikkeling van een Windows browser op basis van Chromium. Daarmee zou het bedrijf vaarwel zeggen aan EdgeHTML, en dit pas iets meer dan drie jaar na de onthulling van Microsoft Edge.

Niet de eerste Chromium-browser

Het zou niet als een complete verrassing komen dat Microsoft werkt aan een Chromium browser voor Windows 10 – het is immers niet de eerste keer dat het experimenteert met het open-source project, bij de Edge-browser voor Android is Chromium namelijk al als basis gebruikt. Het zou dan ook een logische stap zijn om de desktopbrowser ook te voorzien van dezelfde basis, vooral als je functies tussen de twee browsers gemakkelijker zou willen delen. Daarnaast heeft Microsoft in de afgelopen weken ook al een aantal bijdragen geleverd aan Chromium die wijzen op een mogelijke komst van Chromium naar een Microsoft-browser voor Windows 10. Het nieuwe project, dat door het leven gaat als Project Anaheim, klinkt nog volledig onbekend in onze oren. Mogelijk dat dit binnenkort gaat veranderen, wat de naam van de browser gaat worden als deze daadwerkelijk naar Windows toe gaat komen, is niet bekend.

chromiumedgemicrosoftmobielwindows 10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals