Wing drone Finland

Bewoners van Helsinki kunnen in de lente van 2019 de eerste drone leveringen verwachten van Wing, onderdeel van Google’s moederbedrijf Alphabet.

Advertentie

Wing, een project door Google moederbedrijf Alphabet dat werd opgericht rond het leveren van pakjes via drones, zal in de lente van volgend jaar zijn Europese lancering zien met de eerste commerciële testvluchten in de Finse hoofdstad Helsinki.

Volgens de website van Wing kan de dienst een variatie van producten leveren, van eten tot medicijnen of gewoon alledaagse zaken, zolang ze niet meer wegen dan 1,5 kilogram. Het bedrijf is zich ondertussen al 18 maanden aan het verdiepen in case studies om de gebruikservaring voor de consument zo aangenaam mogelijk te maken en werkte in Zuid-Australië al samen met lokale partners om het proces grondig te testen, wat met 55.000 vluchten zeker gelukt moet zijn. Een Europese start in de lente geeft Wing alvast enkele maanden de tijd om zich voor te bereiden op de Finse winter.

Wing drone levering

Wing hoopt met het aanbieden van drone diensten een gat in de markt te vullen. Er is immers vraag naar een leveringswijze die goedkoper, sneller en milieubewuster is. In dat laatste geval claimt Wing dat leveringen via drone een ecologische voetafdruk hebben die tot 22 keer kleiner is dan klassieke methoden. Op het vlak van prijs is er ook goed nieuws, de dienst zal gratis zijn tot de officiële lancering, waarna de kost volgens CEO James Ryan Burgess minder dan tien euro zal bedragen.

Over het financiële kostenplaatje aan de bedrijfskant wilde de CEO zich niet uitspreken, maar hij kijkt met een positieve blik naar de toekomst, zeker nu Wing is afgestudeerd aan de project hogeschool en een volwaardig bedrijf is geworden onder Alphabet.