Qualcomm Ultrasonische scanner

2019 gaat een spannend jaar worden voor de mobiele markt, om te beginnen met meer randloze telefoons, maar ook met de komst van de nieuwe Qualcomm 3D Sonic Sensor, een ultrasonische vingerafdrukscanner.

Het werd eerder al bekend dat Qualcomm aan de slag was gegaan om een nieuw soort in-display vingerafdrukscanner mogelijk te maken. Lange tijd bleef het stil, ook ten tijde van de onthulling van de eerste Synaptics in-display vingerafdrukscanner, die gebruikmaakt van een optische technologie. Daarmee wordt er, zoals de naam al aangeeft, daadwerkelijk een ‘foto’ genomen van je vingerafdruk met de sensor onder het OLED-scherm – om deze foto bruikbaar te maken wordt je vinger verlicht door het OLED-paneel. Dit blijkt nog verre van optimaal te zijn, vooral omdat de techniek nog vrij sloom is en ook niet altijd even accuraat. Qualcomm hoopt deze problemen nu te overkomen met een ultrasonische vingerafdrukscanner, die met ultrasonische golven je vingerafdruk zou moeten kunnen herkennen.

Qualcomms nieuwste sensor, die door het leven zal gaan als de Qualcomm 3D Sonic Sensor, biedt als eerste deze techniek. Samsung zou tevens bezig zijn met een ultrasonische vingerafdrukscanner, maar het zou best wel kunnen zijn dat er dus meer fabrikanten naar de techniek van Qualcomm gaan wisselen. Het zou, in theorie, namelijk de overstap van capacitieve vingerafdrukscanners naar een in-display scanner tot een minder ‘slechte’ ervaring maken. Op het moment van schrijven zijn de in-display scanners opvallend sloom, dat komt vooral omdat oneffenheden in je vingerafdruk, omdat deze bijvoorbeeld vuil is, niet onopgemerkt blijven – waardoor de telefoon je volledige vingerafdruk niet kan herkennen. In het geval van de ultrasonische scanner zegt Qualcomm dat dit opgelost zou moeten zijn.

Niet alleen voor (AM)OLED

De ultrasonische scanner zal ook wegdoen met de vereisten voor een OLED-paneel. Bij een optische scanner is dit een vereiste, daar moet het scherm namelijk lokaal extra verlicht kunnen worden om je vingerafdruk helder te krijgen voor de scanner. Bij LCD-schermen is het daarnaast ook niet mogelijk om een optische scanner achter het scherm te plaatsen door de dikte van het scherm. Omdat ultrasonische scanners enkel gebruikmaken van ultrasonische golven, die ook door LCD-panelen heen kunnen gaan, wordt een in-display vingerafdrukscanner dan ook eindelijk mogelijk bij ‘goedkopere’ telefoons. Ook zegt Qualcomm dat de nieuwe ultrasonische scanners veiliger en accurater zijn dan optische scanners, twee belangrijke aspecten van een biometrische beveiliging.

In hoeverre de nieuwe scanners ook daadwerkelijk sneller, veiliger en accurater zijn in vergelijking met de optische scanners, dat zal nog afwachten zijn. Of Qualcomm met de nieuwe scanner ook eindelijk het niveau van een capacitieve scanner weet te bereiken, is mogelijk nog de belangrijkste vraag – het ziet er wel naar uit dat de techniek steeds verder in die buurt geraakt. In 2019 zullen we de eerste smartphones met de scanners gaan zien, aldus Qualcomm, op dat moment zal het dus ook duidelijk gaan worden wat de verbeteringen in de praktijk zijn ten opzichte van de huidige optische scanners.