Nieuws

QNAP zet met de HS-453DX een zeer stille high-end NAS-oplossing op de markt

NAS-systemen staan niet bekend als de meest aantrekkelijke apparaten op deze wereld. QNAP probeert dit probleem met de HS-453DX aan te pakken, een SilentNAS-systeem dat er ook nog eens aantrekkelijk uitziet.

NAS-systemen staan vaak bekend als zwarte logge apparaten die je niet in je huiskamer zou willen hebben, al komt dat mogelijk ook door de hoeveelheid geluid die de systemen afgeven – harde schijven moeten in een NAS natuurlijk wel goed gekoeld worden. QNAP heeft nu een nieuwe NAS die weg doet met de twee ‘mindere’ aspecten van veel NAS-oplossingen – zo wordt de HS-453DX volledig passief gekoeld en doet de NAS weg met het zwarte vierkante design. In plaats daarvan is de HD-453DX juist een plat systeem met ruimte om twee losse 3,5-inchschijven in te plaatsen, ook kan de gebruiker ervoor kiezen om nog twee M.2 SSD’s te plaatsen als cache met het 2280 M.2 formaat – dit wordt in de NAS gebruikt als cache voor de twee harde schijven.

Qua interne hardware is er een Intel Celeron J4105 processor aanwezig uit de Gemini Lake-generatie. De processor heeft vier cores en een maximaal TDP van 10W – wat dan ook de reden is dat de gehele NAS passief gekoeld kan worden. Gekoppeld aan de processor is 4 of 8 GB SO-DIMM RAM-geheugen, daar zijn twee losse varianten van de NAS voor te krijgen – maar, het model met 4 GB RAM-geheugen is natuurlijk ook nog naderhand te upgraden naar 8 GB RAM-geheugen, mocht dit nodig zijn. QNAP zegt dat er maximaal 28 TB aan opslag in de NAS gehuisvest kan worden in de NAS – bijvoorbeeld als je twee 14 TB Seagate IronWolf schijven zou gebruiken. QNAP raadt het aan om 5.400 RPM harde schijven te gebruiken, zo staat vermeld op de website van het bedrijf: “To avoid excess vibration and heat generation, it is recommended to use 5400 RPM hard drives with the HS-453DX.”

Hoge lees- en schrijfsnelheden

QNAP heeft de NAS duidelijk uitgerust om grote hoeveelheden data te verwerken – zo is er een 10 GbE NBASE RJ45-poort om extreem snelle dataoverdrachtssnelheden te behalen met de NAS. Deze poort zit naast de meer ingeburgerde Gigabit Ethernet RJ45-poort. Verder heeft de NAS een vijftal USB-poorten: tweemaal USB A 2.0, eenmaal USB-C (3.0) en nog tweemaal USB A 3.0. Ook heeft de NAS twee HDMI-outputpoorten, mocht je de NAS bijvoorbeeld aan een monitor willen aansluiten; om precies te zijn heeft de HS-453DX een HDMI 1.4b en een HDMI 2.0-poort. Terug naar de datasnelheden van de NAS, QNAP zegt snelheden van 677 Mb/s te behalen bij het downloadproces bij het overzetten van data van Windows naar de NAS. Uploadsnelheden liggen wat lager op 648 Mb/s. Let wel, QNAP heeft deze resultaten behaald met een SSD, niet met een traditionele harde schijf. Ook maakte QNAP gebruik van de optie om M.2 SSD’s te plaatsen – deze resultaten zullen waarschijnlijk niet overeenkomstig zijn met je eigen behaalde snelheden.

Wanneer de NAS beschikbaar komt, is nog niet bekend – ook zijn er nog geen adviesprijzen voor de QNAP HS-453DX. Mogelijk dat de NAS voor de feestdagen arriveert, maar dat blijft voor nu nog afwachten. Het is hoe dan ook een interessant concept van QNAP, waar je in de praktijk gewoon met gemak een 4K-film mee kan streamen, daar biedt de Intel processor immers ook ondersteuning voor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business