Nieuws

Ikea maakt het openen en sluiten van je trekgordijnen zo makkelijk als het uitspreken van een zin

Het openen en sluiten van je gordijnen, is dat ook niet wat teveel gevraagd elke ochtend? Zo dacht Ikea ook bij het onthullen van de Kadrilj en Fyrtur-gordijnen die te bedienen zijn met je stem.

Huizen worden steeds slimmer met bijvoorbeeld verlichting van Philips Hue, slimme deursloten van Nuki en slimme thermostaten van bijvoorbeeld Tado en Nest. Maar, voor je (rol)gordijnen zijn er vaak nog niet echt slimme oplossingen, die je bijvoorbeeld met spraak of vanaf afstand kan bedienen. Luiheid is immers ook een gegeven; “wie heeft er nou zin om elke ochtend en avond zijn rolgordijnen handmatig te openen en sluiten?”moet ook Ikea hebben gedacht. Het bedrijf heeft inmiddels steeds meer IoT-producten, en is recent nog een samenwerking aangegaan met Xiaomi om meer smart home-toestellen in zijn assortiment te kunnen verwerken. In september was er al een schakelaar van gordijnen te zien, al was toen nog niet bekend wanneer het product op de markt zal komen.

Inmiddels zijn de namen van de twee verschillende gordijnen bekend, en weten we ook dat de gordijnen in februari in de Benelux beschikbaar zullen zijn. Nu kan ik zelf geen Zweeds, dus hoe ik heet moet uitspreken weet ik niet, maar lezen kan ik dan wel weer. Het gaat om de Kadrilj- en Fyrtur-rolgordijnen. Tussen de twee verschillende gordijnen zit geen groot verschil, zo is de Kadrilj lichtdoorlatend, waar de Fyrtur juist volledig verduisterend is. Het gemakkelijke aan de gordijnen is dat ze vanaf de bank, of juist wanneer je in bed ligt, te bedienen zijn. Niet op één enkele, maar juist op meerdere manieren. Zo geeft Ikea je de eerdergenoemde afstandsbediening mee. Ook is er de TRÅDFRI-app van Ikea om de slimme gordijnen mee te bedienen – die app wordt toevallig ook gebruikt om slimme verlichting van het warenhuis mee te bedienen. Als laatste is het mogelijk om de gordijnen met je stem te bedienen, onbekend of dit via je telefoon of de afstandsbediening gaat.

Beschikbaar in februari

Anders dan dat de ‘slimme’ gordijnen vanaf februari beschikbaar moeten zijn, heeft Ikea nog vrij weinig bekendgemaakt. Wel heeft het bedrijf al de adviesprijzen genoemd, en is het niet zo verrassend is dat de Kadrilj iets goedkoper dan de Fyrtur – de laatste heeft namelijk een adviesprijs van 149 euro, terwijl de Kadrilj voor 119 euro over de toonbank mag gaan. Vermoedelijk gaan de prijzen, afhankelijk van het formaat, nog wel iets verschillen – het is echter nog niet bekend welke formaten er van de rolgordijnen beschikbaar zullen zijn tegen de tijd van de officiële onthulling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business