Nieuws

Intel verhoogt investeringen in CapEx voor 2018 naar 15,5 miljard dollar

Intel investeert elk jaar een enorm bedrag in zijn productiefaciliteiten. Voor 2018 waren er 14 miljard dollar aan CapEx-investeringen verwacht, al heeft het bedrijf dit nu nog opgehoogd naar 15,5 miljard dollar.

Intel heeft al een veel langere tijd last van problemen met de ontwikkeling van zijn 10nm procedé, deze moest in 2015 al klaar zijn, maar loopt nu al meer dan drie jaar vertraging op – vermoedelijk kan de chipfabrikant pas eind 2019 voldoende chips produceren om Intel Core-processoren uit te brengen op het nieuwe procedé. Dit zorgt ook voor tekorten op het 14nm procedé, gezien steeds meer producten van Intel naar dat procedé wisselen – dit gaat volgens een planning waar al jaren naartoe wordt gewerkt. Om deze tekorten op te vangen, is Intel druk bezig om steeds maar te investeren in nieuwe fabrieken en machines: het bedrijf heeft recentelijk al één miljard euro extra geïnvesteerd, en gaat dit voor het einde van dit jaar nog een hoop extra investeringen doorvoeren.

Intel verwachtte dit jaar uit te gaan komen op een CapEx-investering van 14 miljard dollar, deze investeringen worden onder andere uitgegeven aan het bouwen van nieuwe fabrieken, maar er worden ook steeds nieuwe (geavanceerdere) machines mee gekocht. In september werden de CapEx-investeringen van het bedrijf al opgehoogd met één miljard euro om in de toekomst beter te kunnen voldoen aan de vraag naar Intel chips, zo gaf het bedrijf toentertijd aan. Tijdens een conferentie voor de investeerders van Intel heeft het bedrijf nu aangekondigd deze investeringen voor 2018 nog verder te gaan verhogen, met 500 miljoen dollar om precies te zijn. Daarmee komen de totale CapEx-investeringen van het bedrijf uit op 15,5 miljard euro over 2018.

“I think one of the consequences of getting $6 billion of upside in revenue is we have been chasing supply and some of our businesses are somewhat constrained in terms of equalizing demand and supply,” said Murthy Renduchintala, chief engineering officer and president of technology, systems architecture and client group at Intel, at the Nasdaq 39th Investor Conference. “We have invested about $1.5 billion of extra CapEx since our January guidance, bringing our CapEx investment for 2018 to about $15.5 billion.”

Geen verloren geld

De investeringen die Intel nu doorvoert om de productie voor zijn 14nm wafers te versnellen, zijn overigens geen verspilling – het bedrijf zal daar op de lange termijn gebruik van kunnen maken. Een deel van de investeringen wordt uitgegeven aan het kopen van geavanceerdere machines, die ook in de toekomst van pas kunnen komen. Daarnaast bieden nieuwe productiefaciliteiten altijd de mogelijkheid om sneller de productie uit te kunnen bouwen als dit nodig, zoals nu het geval is met het 14nm procedé. Overigens doet Intel deze investeringen door heel het jaar heen – al is het nu wel een wonder dat het bedrijf extra investeringen moet doorvoeren richting het einde van het jaar. Intel mag dan publiekelijk niks zeggen over problemen met de capaciteit – het geeft aan hoe ernstig de productietekorten binnen het bedrijf nu daadwerkelijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business