Google Chrome Microsoft Edge YouTube

Volgens een ex-Microsoft stagiair voert Google continue wijzigingen door aan hun sites, waaronder YouTube, met het doel Edge te vertragen.

Joshua Bakita, die in het verleden stage liep bij Microsoft als software-ontwikkelaar, sprak op het Hacker News forum uit de biecht over enkele praktijken van Google waarvan hij denkt dat ze plaatsvonden om Chrome een beentje voor te geven op Edge. Het zou gaan over het aanpassen van YouTube op zo een manier dat het platform slechter ging draaien op andere browsers.

In het bericht legt Bakita uit dat hij recentelijk voor het Edge team werkte en dat één van de redenen waarom ze besloten om over te stappen op Chromium voor de ontwikkeling van hun browser, is omdat Google continue veranderingen bleef doorvoeren die andere browsers minder goed deden werken. Bakita zelf zegt dat hij zelf niet 100 procent overtuigd is dat deze wijzigingen werden gemaakt met die reden, maar dat veel van zijn collega’s dat wel zijn. Zo werd er een tijd geleden een verborgen, lege div (verzameling van html informatie) toegevoegd die volgens hen het doel had om de hardwareversnelling van Edge tegen te gaan.

Bakita legt uit dat Edge voor dat incident superieur was wanneer het ging over het afspelen van video op batterij en dat Google toen plots begon met het adverteren van de veel betere batterijduur van Chrome, wanneer het ging over het kijken van video’s. YouTube wees ook het verzoek van het Edge team om de lege div te verwijderen af zonder erop in te gaan.

Google reageerde via The Verge echter dat de lege div slechts een bug was die werd opgelost nadat hij gerapporteerd werd en zei dat het bedrijf niet uit zijn weg gaat om code toe te voegen die de optimalisatie van andere browsers kapot maakt.

We zouden het daarbij kunnen laten, zij het niet dat er in juli ook al claims kwamen van Mozilla Firefox manager Chris Peterson dat een YouTube redesign de site tot vijf keer trager maakte in de browser. Hetzelfde was het geval voor Safari en Edge. Gebruikers installeerden toen een speciaal script om de wijziging ongedaan te maken. Of dit allemaal “per ongeluk” was, blijft natuurlijk de vraag en het kan ook zijn dat deze problemen simpelweg het gevolg zijn van het hoge tempo waaraan Google verbeteringen aanbrengt aan hun browser en platformen. Is dat het geval, dan is het aan de andere browsers om bij te benen.

Gerelateerde artikelen

Microsoft Edge wordt herbouwd en komt naar macOS

Verrassend nieuws van Microsoft. Nadat het ondertussen al meer dan 15 jaar geleden is sinds Internet Explorer zijn laatste update ontving voor Mac, kondigt de technologiegigant aan dat de Edge browser naar macOS komt.

Google Chrome extensies binnenkort in Microsoft Edge

Nu Microsoft Edge van de grond af opnieuw wordt opgebouwd in Chromium, zullen gebruikers ook toegang krijgen tot Google Chrome extensies.