Samsung OLED-schermen

OLED-panelen worden al jaren gezien als de toekomst voor schermen in laptops in monitoren. Hoge productiekosten tezamen met de kans op burn-in houdt fabrikanten nog altijd tegen. Samsung zet de techniek nu toch op de markt.

Advertentie

OLED, of in het geval van Samsung: AMOLED, wordt door veel mensen geprezen vanwege de correcte weergave van kleuren en een oneindig contrast, pixels kunnen zich namelijk volledig uitschakelen. Zo kan er dus een volledig zwart beeld ontstaan, in plaats van de grijzige gloed die nog altijd aanwezig is bij LCD en TN-panelen. Tot nu toe wordt OLED voornamelijk gebruikt in high-end televisies en smartphones, dit komt door de hogere kosten voor het produceren van OLED-schermen. Vooral grotere panelen – voor bijvoorbeeld televisies, maar ook laptops en losstaande beeldschermen – zijn duur om te produceren. Samsung lijkt de ‘taak’ nu toch op zich te nemen, en zou in onderhandeling zijn met onder andere Dell en HP voor het leveren van OLED-panelen met een 4K-resolutie voor laptops en monitoren.

Deze vooruitgang volgt op een voorspelling van Samsung die nog afkomstig is uit 2008, toentertijd dacht het bedrijf dat in 2015 al een kwart van alle laptops gebruik zouden maken van een OLED-scherm. De verwachting is echter nooit tot realisatie gebracht, dat heeft ook wel een aantal redenen: zoals net al opgebracht zijn OLED-schermen duurder om te produceren in vergelijking met TN of LCD-schermen. Dit komt gedeeltelijk door het kleine aantal fabrikanten die zich richten op de productie van OLED, Samsung heeft ongeveer 95 procent van de wereldwijde OLED-productie in handen. Daarnaast heeft OLED, oftewel ‘organic light-emitting diode’, nog een ander nadeel: het organische materiaal slijt sneller, dit wordt door de gebruiker opgemerkt door het welbekende fenomeen: burn-in.

Inkjettechniek

Het Koreaanse ET News geeft nu aan dat Samsung vorderingen heeft geboekt met zijn Inkjettechnologie, dit moet het goedkoper maken om OLED-panelen te produceren voor in laptops en monitoren. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Samsung zijn OLED-panelen voor laptops gereed gaat maken, de Galaxy Book maakt al gebruik van een 12-inch AMOLED-scherm. Wanneer er laptops en monitoren met Samsungs OLED-schermen van de band gaan rollen is nog niet bekend. Er wordt gesproken van een onthulling van de nieuwe schermen tijdens CES 2019. Mocht dit het geval zijn, dan is de kans groot dat er tegelijkertijd nieuwe laptops en monitoren verschijnen met de vernieuwde OLED-panelen: CES in Las Vegas is al jaren het evenement waar nieuwe laptops, monitoren en televisies het levenslicht zien. Voor nu blijft het echter nog afwachten.