Nieuws

Windows 10 bezit voor het eerst een groter marktaandeel dan Windows 7

Microsoft heeft met Windows het grootste besturingssysteem wereldwijd in handen. Windows 7 bleef tot nu toe het populairst, maar tegen eind december heeft Windows 10 in populariteit gewonnen.

In 2015 begon Microsoft met de grootschalige operatie om gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1 naar Windows 10 te drijven. Een upgrade naar het nieuwe besturingssysteem was voor het eerst echt gratis, mits je een geactiveerd Windows systeem had natuurlijk. Een groot deel van de gebruikers is in de tijd tussen 2015 en nu al overgestapt. Helaas voor Microsoft bleef Windows 7 razend populair, het bleef altijd moeilijk om gebruikers van het besturingssysteem af te krijgen. Toch bleef het gevecht om extra marktaandeel, tussen de besturingssystemen van de softwaregigant, op hoog vuur doorsudderen. Eind december is het daadwerkelijk gelukt, er zijn nu meer Windows 10 dan Windows 7 machines in omloop.

In december verrichte NetMarketshare een meting om te zien hoeveel gebruikers er inmiddels afzien van het gebruik van Windows 7. Om precies te zijn gebruikte in december 39,22 procent van alle gebruikers van verschillende desktop besturingssystemen Windows 10, voor Windows 7 ligt dit percentage niet veel lager op 36,90 procent. Daarmee zijn het de twee besturingssystemen van Microsoft met de meeste gebruikers. Windows 7 wordt nog veel gebruikt door compatibiliteit van oudere applicaties die veelal voor het besturingssysteem zijn ontwikkeld. Ook geeft het oudere besturingssysteem minder kopzorgen met updates, op het moment van schrijven komen er immers geen nieuwe functies meer bij: er verschijnen enkel nog beveiligingsupdates tot januari 2020.

Windows XP geeft kopzorgen

Windows XP heeft al jaren geen officiële ondersteuning meer, maar wordt nog veel gebruikt door grote bedrijven en overheden; die betalen jaarlijks geld voor extra ondersteuning. Op de einddatum van de metingen draait 4,54 procent van alle computers nog het besturingssysteem uit 2001. Windows 8 is al snel leeggelopen, het was dan ook niet het meest populaire besturingssysteem, het heeft nog een marktaandeel van 0,88 procent. Windows 8.1 staat nog iets hoger op 4,45 procent. Mac OS heeft in zijn totaliteit een marktaandeel van 10,65 procent, terwijl Linux op een schromelijke twee procent van alle computers wereldwijd zou staan. Microsoft blijft daarmee op een behoorlijke voorsprong staan. Het is voornamelijk te hopen voor de softwaregigant dat veel bedrijven op korte termijn van Windows 7 wegtrekken naar Windows 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Waarvoor gebruik je de kabel van je telefoon?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business