Nieuws

Donkere modus verschijnt in Google Chrome Canary-build

Google Chrome bevat tot op heden nog altijd geen donker thema, al lijkt daar op korte termijn wel verandering in te komen. In Chrome Canary is het nieuwe thema nu al uit te proberen.

Het is al langere tijd bekend dat Google bezig is met het verduisteren van zijn applicaties. Vooral apps van Google voor Android en iOS krijgen steeds vaker een donker thema. Niet al te lang geleden werd al bekend dat Google bezig was met de ontwikkeling van een donker thema voor de desktopversie van Chrome, om specifiek te zijn: de versie voor MacOS. Inmiddels is het ontwikkellaarsteam achter de browser ook toegekomen bij de Windows-versie, het lijkt er namelijk op dat je vanaf de nieuwste Chrome Canary-build het donkere thema in kan schakelen. Tegelijkertijd is het duidelijk dat het thema voorlopig nog niet klaar zal zijn.

Het verhaal achter het donkere thema begint in mei toen Google ingenieur Peter Kasting een bug report indiende. Zijn aanvraag omlijnde Microsofts nieuwe ondersteuning om via Windows een donker thema in te laten schakelen. Tot dan toe bevatte de browser echter nog geen donker thema, en voldeed de browser dus nog niet aan de ‘richtlijnen’ van Windows 10. Daaropvolgend barstte een discussie los over de beste manier om het donkere thema te implementeren. Er werd gesuggereerd om het donkere thema uit de incognito modus over te nemen, al lijkt het Chromium team inmiddels bezig met een uitgebreidere oplossing. Dat de ontwikkeling in gang is gezet werd recentelijk al bevestigd door Kasting op Reddit.

Gemakkelijk in te schakelen

Kasting stelde overigens nog voor aan gebruikers om een donker thema te installeren uit de Chrome Web Store. Mocht je het nieuwe officiële donkere thema nu al uit willen proberen, dan is het mogelijk om dit via Chrome Canary te doen. Om te beginnen moet je Chrome Canary downloaden, let wel: het gaat om een versie van de browser met experimentele functies, het kan zo zijn dat niet alles even stabiel werkt. Na het installeren moet je met je rechtermuisknop op het desktoppictogram klikken, waarna je op ‘eigenschappen’ moet klikken. Vervolgens moet je achter de huidige tekst in de kolom ‘Doel’ nog een extra stukje tekst plakken: –force-dark-mode. Vergeet niet om tussen de tekst die er al staat en ‘–force-dark-mode’ een spatie te plaatsen. Als laatste moet je nog op ‘toepassen’ klikken. Start je de browser nu op, dan kan je genieten van het donkere thema. Het thema is zeker nog niet klaar, maar de verwachting is dat dit in de komende weken wel zal verbeteren.

De navigatiebalk is wel voorzien van een donker thema, maar het is duidelijk nog niet klaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business