Nieuws

Eerste fabriek voor 3D-printen van beton geopend in Eindhoven

Vandaag is de eerste Europese fabriek geopend waar men beton zal 3D-printen. En die bevindt zich niet ver van huis, namelijk in Eindhoven.

Soms lijkt 3D-printen nog een ver-van-ons-bedshow, maar vandaag is die show net iets dichterbij gekomen. In Eindhoven is vandaag de eerste Europese fabriek geopend die focust op het 3D-printen van beton. Deze geprinte stukken zullen gebruikt worden voor het bouwen van onder andere woningen en bruggen. De fabriek is een samenwerking van vijf organisaties: Saint-Gobain Weber Beamix, BAM Infra, Witteveen+Bos, Bekaert en de Technische Universiteit Eindhoven.

Project Milestone

De werknemers in de fabriek zullen bovendien de handen al meteen vol hebben. Momenteel staan er al enkele fietsbruggen in de printwachtrij evenals het Project Milestone. Dit project bestaat uit vijf woningen voor de nieuwbouwwijk Meerhoven in Eindhoven. En die woningen zullen volledig uit 3D-geprint beton bestaan. De eerste van deze woningen zou later dit jaar al klaar moeten zijn en zou meteen ook een wereldprimeur zijn.

BAM Infra en Weber Beamix zien enorm veel voordelen in deze 3D-printtechnologie. Hierdoor wordt het bouwproces sneller en is er minder materiaal nodig om hetzelfde eindresultaat te bekomen. Daarnaast is er geen bekisting nodig bij 3D-prints van beton en is er bijgevolg minder afval. Beton 3D-printen is dus niet alleen sneller, maar ook milieuvriendelijker.

Of het design van Houben / Van Mierlo architecten ook zal aanslaan, is dan weer een andere vraag. Hun ontwerpen wijken namelijk nogal af van wat we gewend zijn. Het achterliggende idee is dat de huizen zullen opgaan in de omgeving als zwerfkeien en op onderstaande preview kan je inderdaad zien dat de woningen wel wat weg hebben van keien.

Prijzen van de woningen zijn ten slotte nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business