Xiaomi

Vingerafdrukscanners zijn niet meer weg te denken van smartphones, toch doen fabrikanten er alles aan om ze niet in het zicht te hebben; Xiaomi test momenteel een grotere in-display vingerafdrukscanner.

OPPO is een dochterbedrijf van BBK Electronics, net zoals Vivo en OnePlus. Niet geheel toevallig liet Vivo vorig jaar in een demonstratie de Vivo Apex zien. De telefoon kwam niet alleen bekend te staan als de eerste telefoon met een uitschuifbare camera; Vivo had namelijk aan de voorkant voor het eerst een in-display vingerafdrukscanner weten te verwerken. In het demotoestel was de vingerafdrukscanner zo groot als de onderste helft van het scherm, maar met de onthulling van toestellen zoals de Vivo Nex, OPPO RX17 Pro en bijvoorbeeld de Huawei Mate 20 Pro, werd duidelijk dat de scanners in realiteit niet zo groot zouden zijn. Zowel OPPO als Xiaomi geven nu aan grotere in-display vingerafdrukscanners in hun smartphones te willen plaatsen. Xiaomi heeft via Weibo een demo gegeven van zijn technologie, wanneer het in een smartphone terecht zal komen, is niet bekend.

Veel smartphones maken tegenwoordig gebruik van capacitieve scanners die met een elektronisch signaal kunnen achterhalen waar de groeven in de vingerafdruk zich bevinden. Als de groeven overeenkomstig zijn met eerdere ‘beelden’, wordt je telefoon ontgrendeld. Vingerafdrukscanners die zich onder het scherm verschuilen, kunnen echter niet van deze technologie gebruikmaken, en maken juist vaker gebruik van de (oudere) optische technologie. Soms is het onhandig om je vinger op een plek op het scherm te moeten houden, zo bedachten Xiaomi en OPPO zich. Xiaomi-topman Bin Lin heeft in een demo informatie vrijgegeven over de vooruitgang die het bedrijf het afgelopen jaar heeft geboekt voor het formaat van de optische scanners. Volgens Lin heeft de nieuwe scanner een formaat van 50,2 x 25mm. Het is nog onbekend wie de fabrikant is van de optische scanner, Goodix en Synaptics zijn de enige fabrikanten die zich in de afgelopen jaren met deze technologie bezig hebben gehouden.

Tevens is het onbekend wanneer Xiaomi van plan is de technologie in een van zijn smartphones te integreren. Lin geeft aan dat het bedrijf aan het overwegen is om de technologie in een toekomstige smartphone terug te laten komen, dat geeft het vermoeden dat het volgende vlaggenschip er vermoedelijk nog geen gebruik van zal maken. Alhoewel het bedrijf er niks over laat weten, bestaat er de kans dat Xiaomi ook de ultrasonische scanner van Qualcomm aan het testen is. Optische scanners blijven relatief traag door de manier waarop ze werken; bij elke ontgrendeling moet er een foto gemaakt worden om deze te kunnen vergelijken met het bestaande beeld. Niet alleen zou het een slomere technologie zijn, er gaan geruchten dat optische scanners mogelijk niet veilig genoeg zijn om gebruikt te kunnen worden bij apps die extra beveiliging vereisten, zoals bij bijvoorbeeld betalingen met je telefoon. OPPO zal Xiaomi waarschijnlijk wel voorgaan, het bedrijf heeft aangegeven tijdens het MWC in Barcelona een scanner uit te brengen met vijftien maal het oppervlak van een ‘normale’ in-display vingerafdrukscanner, aldus The Verge.