Nieuws

Apple ging mee in eisen Qualcomm, kreeg toch geen modemchips geleverd

Al jaren vertrouwt Apple op Qualcomm voor het leveren van modems voor in zijn iPhones. Na het begin van een patentoorlog is de chipfabrikant echter niet meer plan om nog chips aan Apple te leveren.

Sinds de strijd tussen Apple en Qualcomm over de patenten die Apple zou hebben misbruikt, levert Qualcomm geen modems meer voor de nieuwe iPhones zoals de iPhone XS (Max) en de iPhone XR. Ondanks de tegenstellingen die beide bedrijven hebben, zou Apple-topman Jeff Williams toch met Qualcomm hebben gesproken over toekomstige leveringen van Qualcomm-modems; helaas mocht het geen relaas bieden. Qualcomm wil, zelfs met de toegiften die Apple heeft gedaan, niet leveren aan de smartphonefabrikant, zo blijkt uit een rapport van Bloomberg op basis van e-mails. De e-mails, omtrent de onderhandelingen tussen de twee grootmachten, zijn overigens niet openbaar beschikbaar.

Toen bekend werd dat Apple geen Qualcomm-chips meer gebruikte in zijn iPhones, was de verwachting dat het te maken had met de patent- en royalty-oorlog die de twee bedrijven uitvechten in de rechtbanken. Vorige week verklaarde Jeff Williams al dat het bedrijf weliswaar met Steve Mollenkopf, CEO van Qualcomm, in overleg is geweest, maar dat er geen overeenstemming kwam tussen de twee bedrijven. Met het rapport van Bloomberg komt er nu meer duidelijkheid over de gesprekken die er zijn gevoerd; zo is nu bekend dat Qualcomm strikte eisen stelde aan de smartphonefabrikant uit Cupertino voor het afnemen van modemchips. Om een deal te kunnen sluiten met Qualcomm moest de smartphonefabrikant voor de komende twee jaar minimaal de helft van zijn toestellen uitrusten met modems van de Amerikaanse chipfabrikant. Of, en welke eisen, Qualcomm verder nog heeft gesteld aan de techgigant is niet bekend.

Overschakeling naar Intel

Sinds de oorlog levert Qualcomm niet meer aan Apple voor zijn nieuwe iPhones, vermoedelijk gaat de levering voor de ‘oudere’ iPhone 7 en 8 wel gewoon door. Voor Apple was het niet al te moeilijk om een nieuwe chipfabrikant te vinden, Intel leverde namelijk al voor langere tijd modems aan Apple, zo kon het bedrijf een betere onderhandelingspositie krijgen bij de twee bedrijven. Toch is het slecht nieuws voor Apple dat Qualcomm geen chips meer zal leveren. Tot voorheen heeft Intel nog vrij weinig gedaan met chips voor mobiele netwerken. In het tijdperk waarin een wisseling naar 5G voor ons staat, biedt dat dan ook weinig hoop dat Intel zijn chips op tijd af gaat krijgen. Geruchten spreken over de eerste ‘commercieel verkrijgbare’ 5G-modem van Intel in 2020. Daarentegen weet Qualcomm in 2019 al de X50-modem met ondersteuning voor 5G-netwerken te leveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business