DJI fraude droneproducent

Na een intern onderzoek werd een fraudenetwerk blootgelegd in de Chinese afdeling van droneproducent DJI. De financiële kost voor het bedrijf is enorm.

Advertentie

DJI, het bedrijf dat bij ons bekendstaat voor zijn drones, heeft een geval van grootschalige fraude ontdekt in een Chinese afdeling van het bedrijf. De fraude kostte het bedrijf minstens 1 miljard yuan, zo’n 132 miljoen euro.

De fraude kwam aan het licht na een intern onderzoek en werd oorspronkelijk gerapporteerd door Bloomberg. Bij de fraude zou een groot aantal werknemers betrokken zijn, sommige bronnen spreken zelfs van 29 personeelsleden. Zij zouden systematisch de prijs van componenten en grondstoffen verhoogd hebben en het verschil in eigen zak gestopt hebben. Uiteraard werden de individuen op staande voet ontslagen en lichtte DJI de politie in. Eveneens zette het bedrijf een intern programma op voor klokkenluiders zodat deze op een anonieme manier fraude kunnen rapporteren.

DJI heeft wereldwijd 14.000 personeelsleden en realiseerde in 2017 een omzet van 2,4 miljard euro. De periode waarin de fraude gebeurde, is niet bekend, maar als deze in recente jaren gebeurde, zal dit een invloed van enkele procenten op het totale omzetcijfer gehad hebben.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Nederlandse inspectiedienst waarschuwt voor DJI-drones die uit de lucht kunnen vallen

Als je een industriële drone van DJI in bezit hebt is het even uitkijken tijdens het vliegen, het Nederlandse ILT geeft aan dat batterijen van de Matrice 200 en Inspire 2 soms plots geen spanning meer leveren.