Nieuws

Kwartaalresultaten van Intel voor Q4 2018: lagere afzet met een verhoogde omzet

Intel heeft voor het vierde kwartaal zijn resultaten kenbaar gemaakt. Ondanks een lagere afzet weet de chipfabrikant toch de omzet – voornamelijk door hogere afzet van duurdere chips – te verhogen.

Traditiegetrouw komen richting het einde van januari alle kwartaaltaalresultaten voor Q4 van het vorige jaar naar buiten. Voor Intel was het afwachten hoe de balans eruit zou zien, in de afgelopen kwartalen liet het bedrijf uit de Verenigde Staten zien dat het de cashflow prima op orde had, al heb je dat nooit in de hand voor de lange termijn. Inmiddels is de chipfabrikant naar buiten getreden met de cijfers, die een onverwacht resultaat tonen: er is namelijk meer omzet geboekt terwijl het bedrijf minder chips af heeft gezet – let wel, de lagere afzet was vooral te merken in het lagere segment. De high-end processoren voor datacenters en de desktopcomputers in de consumenten- en zakelijke markt hebben daarentegen juist een groei van de afzet gezien. Dit was mogelijk door Intels focus op deze markten ondanks de problemen met zijn 14nm procedé.

De totale omzet van de Client Computing Group, waaronder Intel ook zijn Core-processors schaart, steeg van 9 miljard dollar in Q4 2017 naar 9,8 miljard dollar in Q4 2018 – een omzetstijging van 10 procent YoY. Dit wordt onder andere geholpen door een stijging van de omzet uit notebookprocessoren (8 procent), terwijl de prijzen met slechts zes procent zijn gestegen. Voor desktopprocessoren steeg de omzet met drie procent, terwijl er juist een stijging van de verkoopprijs zichtbaar was van 13 procent. Ook moet worden meegerekend dat in de omzet van 9,8 miljard dollar de omzet van zijn modemdivisie mee is genomen in het bedrag (1,3 miljard dollar). Dat is deels te danken aan Apples keuze om al zijn modems bij Intel af te nemen. De omzet van de modems ligt echter wel 200 miljoen dollar lager dan verwacht, zo schrijft Intel in zijn kwartaalrapport.

Steeds meer datacenter-omzet

Datacenters blijven groeien, en dat heeft Intel de afgelopen jaren ook wel goed kunnen merken. In het vierde kwartaal behaalde de datacentertak een omzet van 6,1 miljard dollar, ten opzichte van 5,6 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2017 – Intel noemt daarbij een omzetstijging van 9 procent. In zijn totaliteit brengt Intel 52 procent van zijn omzet onder in de Client Computing-tak, terwijl de datacenters verantwoordelijk zijn voor 48 procent van Intels omzet.

In zijn totaliteit betrof de omzet in het vierde kwartaal een slordige 18,7 miljard dollar – 9 procent meer dan de totaalomzet uit Q4 2017. Gedurende het hele jaar behaalde Intel een omzet van 70,8 miljard dollar. Intel stelt zelf de verwachting dat de groei gedurende de komende kwartalen in zal zakken, dit heeft onder andere te maken met een lagere vraag in China, maar ook door een kleinere groei in de datacenter-markt. Na het tweede kwartaal moet de pc-markt zich wel weer herstellen door het oplossen van tekorten op het 14nm procedé, en de komst van zijn 10nm procedé.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business