Nieuws

VS gaat Huawei strafrechtelijk vervolgen

De kogel is door de kerk, de Verenigde Staten heeft besloten om Huawei en CFO Sabrina Meng Wanzhou strafrechtelijk te vervolgen.

Tijdens een persconferentie kondigde het Amerikaanse Departement van Justitie gisteren aan dat het Huawei strafrechtelijk wil gaan vervolgen op 13 verschillende vlakken. De Chinese telecomgigant wordt beschuldigd van samenzwering en poging tot het stelen van bedrijfsgeheimen, financiële fraude en obstructie.

Er is de laatste tijd veel te rapporteren over de relatie tussen de Verenigde Staten en Huawei en de mogelijke banden die deze laatste heeft met de Chinese overheid. De VS verdenkt Huawei er namelijk van de uitrol van een 5G-netwerk te willen gebruiken als spionagetool. Bewijsmateriaal heeft de regering hier echter niet rond.

De verzuurde relatie leidde eind december vorig jaar tot de arrestatie van Huawei CFO Meng Wanzhou op de luchthaven van het Canadese Vancouver. Zij wordt persoonlijk verdacht van het breken van handelssancties die de VS opgelegd had rond drijven van handel met Iran. Meng is ondertussen vrij op borgtocht, maar de VS heeft enkele dagen geleden officieel haar uitlevering gevraagd. Meng is naast CFO ook de dochter van Huawei oprichter Zhengfei Ren.

Sabrina Meng

Daarbovenop wordt Huawei nu dus ook nog eens op federaal niveau aangeklaagd voor het stelen van bedrijfsgeheimen. De oorsprong hiervan dateert van een rechtszaak uit 2014 waarin T-Mobile Huawei voor de rechter sleepte voor bedrijfsspionage. Het bedrijf zou naar verluid bonussen hebben uitgeloofd aan werknemers die confidentiële informatie van andere bedrijf te pakken konden krijgen. Ingenieurs van Huawei zouden zich toegang hebben gezocht tot een laboratorium in Seattle waar ‘Tappy’ getest werd, een robot ontwikkeld om smartphones te testen. Binnen zouden zij vertrouwelijkheid- en geheimhoudingsovereenkomsten naast zich neergelegd hebben en foto’s van de robot gemaakt hebben. Er werden ook afmetingen genomen en men ondernam zelfs een poging om onderdelen van de robot te stelen. T-Mobile won de rechtszaak uiteindelijk, maar kreeg slechts 4,8 miljoen dollar vergoeding in plaats van de gehoopte 500 miljoen dollar.

In een eigen verklaring ontkent Huawei de aantijgingen en laat het bedrijf weten dat ze ervan overtuigd zijn dat het Amerikaanse gerechtshof tot dezelfde conclusie zal komen. Een verzoek om de zaak te bespreken met het Departement van Justitie werd zonder uitleg geweigerd. Het volledige engelstalige bericht vindt u hieronder terug.

“Huawei is disappointed to learn of the charges brought against the company. After Ms. Meng’s arrest the Company sought an opportunity to discuss the Eastern District of New York investigation with the Justice Department, but the request was rejected without explanation.

The allegations in the Western District of Washington trade secret indictment were already subject to a civil suit that was settled by the parties after a Seattle jury found neither damages or willful and malicious conduct on the trade secret claim.

The Company denies that it or its subsidiary of affiliate have committed any of the asserted violations of U.S. law set forth in each of the indictments, is not aware of any wrongdoing by Ms. Meng, and believes the U.S. courts will ultimately reach the same conclusion.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business