Nieuws

Facebook betaalt gebruikers in ruil voor hun privacy

Facebook keert een maandelijks bedrag uit aan gebruikers die de ‘Facebook Research’ VPN installeren. Via de app krijgt Facebook quasi ongelimiteerde toegang tot alle telefoon- en webactiviteiten van de gebruiker.

Sinds 2016 betaalt Facebook gebruikers van de app in ruil voor hun privacy. Het sociale netwerk maakt gebruik van platformen om testversies van applicaties uit te rollen (Applause, BetaBound en uTest) om zich zo wat te distantiëren van het project.

TechCrunch nam contact op met security expert Will Strafach die de app verder onderzocht. Volgens hem krijgt Facebook via de app toegang tot privéberichten, foto’s en video’s die via chatdiensten worden verstuurd, e-mails, internetgeschiedenis en de locaties. Om die locaties te bepalen snoept het informatie af van bepaalde location tracking applicaties die gebruikers hebben geïnstalleerd. Volgens Strafach beseffen gebruikers niet hoeveel macht ze Facebook geven wanneer ze de applicatie toegang geven tot het Root Certificaat.

Volgens TechChrunch heeft Facebook aan hen bevestigd dat de applicatie effectief door Facebook wordt gebruikt, voornamelijk om erachter te komen hoe mensen hun telefoon en diensten gebruiken. Vooral opvallend is dat de woordvoerder eveneens bevestigt dat Facebook geen plannen heeft om te stoppen.

Het meest zorgwekkende aan de hele zaak is dat Facebook zich op jongeren richt, namelijk personen tussen 13 en 35. Vooral voor tieners is het natuurlijk verleidelijk om tot 20 dollar per maand te verdienen gewoon door een app te installeren. Tussen 13 en 17 jaar zou er wel toestemming van een ouder nodig zijn, maar het is niet duidelijk hoe makkelijk deze verificatie te omzeilen is. Facebook heeft ondertussen aan TechCrunch bevestigd dat slechts vijf procent van de gebruikers tieners zijn en dat ze toestemming kregen van een ouder.

Onavo-restanten

Het is niet de eerste keer dat Facebook een controversiële applicatie lanceert met het doel om data te vergaren. Eerder lanceerde het al Onavo Protect – VPN Security, een gratis VPN-app die Facebook gebruikte om inzicht te krijgen in de apps die personen gebruiken. Op Android is deze app nog steeds beschikbaar, maar vorig jaar verbande Apple de app uit de App Store omdat deze in strijd is met de gebruiksvoorwaarden.

De code van de Facebook Research app wijst erop dat het voornamelijk een re-branding betreft van de Onavo applicatie. Volgens Facebook is de applicatie niet in strijd met de richtlijnen van Apple, maar toch gaat het de iOS-versie van het programma stopzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business