Nieuws

LG’s mobiele tak heeft een zwaar 2018 achter de rug

LG staat al jaren niet meer synoniem met smartphones. In plaats daarvan wordt LG vaker in lijn gelegd met televisies en huishoudelijke apparatuur. Dat is helaas ook te zien aan de kwartaalcijfers van de mobiele divisie.

In recente jaren heeft LG Mobile het behoorlijk moeilijk gehad. Bij de onthulling van de LG G2 en G3 was er nog altijd bewondering voor het merk. Vanaf de LG G4 en G5 werd het echter steeds moeilijker om telefoons van het merk aan te raden. Fabrikanten zoals Samsung en Apple hielden vast aan bestaande waarden, maar bleven wel vernieuwen. Samsung stapte bijvoorbeeld volledig af van het gebruik van plastic met de Galaxy S6, waar LG met een plastic behuizing bleef zitten. Nu is het niet (volledig) af te schuiven op het gebruik van deze materialen, er was namelijk ook in die tijd al de ‘gewoonte’ om maar voor een Samsung of Apple-smartphone te gaan. In de afgelopen jaren heeft de smartphonefabrikant des gevolge zijn aanbod sterk terug moeten dringen. Daar begint het inmiddels aardig de gevolgen van te voelen. Waar LG over het algemeen een sterk 2018 achter de rug heeft, was het voor LG Mobile ‘dweilen met de kraan open’, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Het mag geen verrassing zijn dat LG over het algemeen een positief 2018 achter de rug heeft. Het bedrijf zit al jaren in een groeiende lijn met onder andere zijn televisie-tak. Over het gehele jaar kwam de omzet dan ook uit op een recordhoogte van 54,4 miljard dollar. Tegelijkertijd weet het bedrijf ook een winst in de boeken te zetten van 2,4 miljard dollar. De mobiele tak van LG scoort een stuk lager voor het gehele jaar, met een omzet van 7,08 miljard dollar. De divisie weet ondanks het aanstellen van een nieuwe directeur geen winst te boeken, 2018 resulteerde juist in een verlies van 700 miljoen dollar. De omzet in het vierde kwartaal valt volgens LG zeven procent lager uit op 13,99 miljard dollar. Dit komt, zoals je misschien al zou verwachten, door lagere verkopen van de mobiele divisie. Toch is er niet alleen een negatief beeld voor de afdeling binnen LG. Het zou namelijk beter zijn kosten onder controle hebben gehouden, terwijl er ook efficiënter is gewerkt met overbodige productie(ruimte).

In de kwartaalcijfers wordt er voor LG Mobile een focus gelegd op 5G-ondersteuning voor 2019. Vermoedelijk zal de eerste telefoon van LG met 5G-ondersteuning al tijdens MWC 2019 verschijnen. Verder hoopt het bedrijf zich meer te kunnen focussen op verschillende varianten en formaten smartphones. In 2018 kwamen er voornamelijk grotere high-end smartphones op de markt; de kans is groot dat dit voor 2019 niet meer het geval zal zijn. Dit hangt mogelijk samen met de omschakeling naar vouwbare telefoons, die we dit jaar mogelijk ook voor het eerst gaan zien. Als laatste geeft de fabrikant aan dat er een focus komt te liggen op markten waar LG wel goed presteert. Vermoedelijk gaat het vooral om Oosterse markten waar LG-smartphones goed verkopen, en moet het de groei in die markten aanspreken om te overleven. Hoe dit precies uit gaat pakken is nog niet bekend, maar het is te hopen dat LG zich uiteindelijk weer op de ladder naar boven mag bevinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business