Nieuws

Heeft Netflix de kabeltelevisie echt ingehaald?

In de VS heeft PwC zijn jaarlijkse rapport over streamingdiensten en betaal-tv online geplaatst. Netflix lijkt sterk aan populariteit te winnen.

Het gebeurt wel vaker dat bedrijven en websites bepaalde onderzoeksresultaten veralgemenen. Hoe terecht die uitspraken zijn, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het onderzoek. In dit geval heeft de Amerikaanse afdeling van PwC zijn jaarlijkse rapport gepresenteerd waarin het streamingdiensten vergelijkt met betaal-tv. Dit jaar gaven de resultaten aan dat Netflix voor het eerst populairder was dan kabel- en satelliettelevisie. Wij bekeken het onderzoek van dichterbij.

 

Typisch Amerikaans

Een algemene trend van Amerikaanse nieuwswebsites is dat ze zichzelf zien als het enige land op deze planeet. Als je bij een Amerikaans artikel dus een titel ziet in de aard van “Netflix haalt kabeltelevisie in”, dan moet je hier bijna altijd de woorden “in de Verenigde Staten” bij denken. Ook hier is dat niet anders, het onderzoek van PwC werd immers uitsluitend in de VS afgenomen. Over de situatie in België en Nederland is er dus geen informatie bekend.

Het volgende belangrijke aspect is het aantal mensen dat deelgenomen heeft aan het onderzoek. De bewering dat Netflix kabeltelevisie inhaalt, zou dus enkel opgaan voor de VS, maar op basis van welke cijfers ontstaat deze uitspraak. In dit geval gaat het om een ondervraagde groep van 2.016 mensen tussen de 18 en 59 jaar oud. Bedenk je nu even dat de laatste officiële cijfers (2017) aangeven dat er 325,7 miljoen mensen in de VS wonen. Met een beetje wiskunde kom je dan uit op zo’n 0,0006% van de bevolking die ondervraagd werd.

 

Een terechte uitspraak?

Heeft Netflix de kabeltelevisie dus daadwerkelijk ingehaald? Dat kunnen we op dit moment, zelfs uitsluitend voor de VS, niet met zekerheid zeggen. Daarvoor moeten we officiële cijfers van Netflix en de providers van kabeltelevisie naast elkaar leggen. Toch zijn de resultaten van het onderzoek interessant om te bekijken hoe mensen staan tegenover kabeltelevisie/streamingdiensten en wat hun motivaties zijn om voor het ene of het andere (of beide) te kiezen.

Voor het volledige onderzoek van PwC kan je tot slot hier terecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business