YouTube dislike button

De dislike-knop op YouTube wordt momenteel te vaak misbruikt door trollen en gefrustreerde kijkers. Het videoplatform denkt na over mogelijke oplossingen.

Het is een welbekend fenomeen: Een YouTube content creator zegt iets in één van zijn of haar video’s waar de kijkers het niet met eens zijn. Het gevolg is een storm van dislikes, zeker als de video dan ook nog eens viraal gaat. Soms is het terecht, maar er wordt ook veel misbruik gemaakt van de dislike-knop. YouTube zoekt nu naar oplossingen voor dat probleem.

Leger van trollen

Eén onpopulaire video en YouTubers krijgen vaak al te maken met een leger van gefrustreerde kijkers dat alle video’s op het kanaal begint te disliken. Zo’n acties groeien vaak op fora zoals Reddit en 4Chan en er wordt dan meegedaan door mensen die de video zelfs niet bekeken hebben.

YouTube wil nu experimenteren met oplossingen voor dit probleem. Momenteel denkt men na over zaken zoals het standaard uitschakelen van likes en dislikes, het verwijderen van de teller naast het duimpje naar beneden, het vragen naar de reden voor de dislike of zelfs gewoon het verwijderen van de dislike-knop (zoals we dat momenteel zien op Facebook).

YouTube is niet alleen

Of deze wijzigingen er zullen komen, is nog maar de vraag. Ze hebben allemaal hun eigen nadelen die het huidige probleem dan misschien wel oplossen, maar in de meeste gevallen ook een nieuw probleem veroorzaken, zoals een minder vlot beoordelingsproces. Andere bedrijven hebben ook al aangetoond dat het niet makkelijk is om aan bestaande functionaliteit te sleutelen. Facebook-gebruikers vragen bijvoorbeeld al jaren naar een dislike-knop en het dichtste dat men daarbij komt is momenteel de kwade reactie. Twitter heeft dan weer zijn eigen problemen en gebruikers op dat platform willen vooral een manier om hun tweets aan te passen na het plaatsen (Twitter heeft recent wel bevestigd aan een bewerkknop bezig te zijn).

Je kan de volledige Engelstalige video bekijken op het kanaal van Creator Insider of hieronder.