ios safari

Apple wil wijzigingen doorvoeren aan de mobiele versie van Safari zodat websites niet meer de bewegingen van je telefoon kunnen tracken. Een goede zaak voor privacy, maar een slechte voor alle AR- en VR-ervaringen die op het web leven.

Advertentie

In Safari 12.1 zal de toegang tot “Motion and Orientation Access” standaard uitgeschakeld staan, zo blijkt uit berichtgeving van DigiDay. Dit zorgt ervoor dat websites niet langer de bewegingen van de telefoon kunnen opvragen. Tegenwoordig verschijnen er steeds vaker AR- en VR-ervaringen in mobiele browsers, zoals Samsung Within en First Man. Deze werken op basis van bewegingen en zouden dus niet meer correct functioneren door de nieuwe wijziging van Apple.

Meerdere ontwikkelaars hebben tegenover DigiDay verklaard dat de wijziging weldegelijk aspecten van hun websites zal breken. Die ontwikkelaars zijn nu volop op zoek naar oplossingen. Een van de oplossingen zou zijn om te detecteren of de bezoeker een versie van Safari gebruikt die het traceren van bewegingen blokkeert, zodat de website vervolgens een pagina kan tonen waarin wordt uitgelegd hoe ze de website toch toestemming kunnen geven. De bezoeker zou vervolgens in de instellingen van Safari de website toegang moeten geven. Er zijn dus oplossingen, maar het wordt voor de gebruiker wel een stuk omslachtiger.

Meerdere bronnen hebben Apple reeds om commentaar gevraagd, maar het bedrijf heeft nog niet geantwoord op de kwestie.