Apple Modems - 1

Sinds de oorlog tussen Qualcomm en Apple is de chipfabrikant gestopt met het onderhandelen voor nieuwe contracten. Daaropvolgend zou Apple nu het besluit nemen om zijn modems voor mobiele internet in-house te ontwikkelen.

Waar Apple tot aan de iPhone X nog een mengelmoes gebruikte van Intel en Qualcomm-modems voor mobiel internet, is dat nu niet meer het geval. Sinds een patentoorlog tussen Qualcomm en de smartphonefabrikant wil de chipfabrikant geen nieuwe contracten meer aangaan. Waarom is nog altijd niet helemaal duidelijk. Apple zou meermaals contact hebben gehad met Qualcomm-CEO Steven Mollenkopf, maar nog altijd zonder daarbij ook resultaat te hebben geboekt. Intel is voor nu de enigste leverancier van Apple voor zijn modems. Het bedrijf zou daar verandering in willen brengen door zelf modems te ontwikkelen. Deze zou het bedrijf vervolgens laten produceren door partners zoals TSMC, zoals we al eens eerder hebben gezien.

Onderhandelingspositie voor Apple

Apple begeeft zich liever niet op glad ijs, en heeft de afgelopen jaren dan ook meermaals laten zien dat het niet wil vertrouwen op een enkele leverancier. Dat kan meerdere redenen hebben, zo kan Apple met moeite onderhandelen over de prijs. Daarnaast is het afhankelijk van de leverancier. Als er een ‘oorlog’ uitbreekt, zoals nu het geval is tussen Qualcomm en Apple, dan zit het plots zonder de benodigde componenten. Apple maakt om die reden al jaren zijn eigen SoC’s, maar nu lijkt het er ook op dat modems binnen Apple’s gamma gaan vallen. Om dit mogelijk te maken zou Johny Srouji, die al aan de leiding staat van Apple’s SoC-divisie, nu ook de afdeling voor Apple-modems gaan leiden.

Met de vernieuwde geruchten is het zo goed als zeker dat Apple op zoek is naar een opvolger van Intel. Eerder dit jaar werd daarover al bekend dat het bedrijf grote groepen mensen aan het zoeken was voor zijn ontwikkelingsfaciliteiten in San Diego. Voorlopig zal Apple toch nog van Intel modems gebruik moeten maken vanwege lopende contracten. Ook zou Apple in gesprek zijn met MediaTek voor 5G-modems, gezien Intel deze niet op tijd af zou krijgen. Dat is nog een nadeel van het niet in-house ontwikkelen van een chip; het is moeilijk om alles aan je strenge kwaliteitseisen te laten voldoen. Daar komt nog bij dat je niet altijd toegang hebt tot de gewenste technologieën.