Nieuws

Mars One Ventures failliet: voorlopig nog geen reizen naar planeet Mars

In 2012 begon Mars One met de hype om mensen naar Mars te brengen. Inmiddels is het tijd om uit de hype-trein te stappen, het eindstation is bereikt voor Mars One Ventures AG.

Mensen willen altijd meer dan wat ze al hebben, zo ook met het grondgebied dat ze als ‘eigen’ kunnen rekenen. Al jaren wordt er gewerkt aan een expeditie naar de planeet Mars, al bleef concrete informatie nog altijd uit. Mars One Ventures AG was een van de bedrijven die zich bezighield met het voorbereiden van een expeditie. In 2012 werd het bedrijf opgericht, en tot in 2014 was het mogelijk om je aan te melden om naar Mars te verhuizen. Zo’n reis zou betekenen dat je nooit meer terugkomt op de aarde, daar is een enkele reis simpelweg te lang voor. Een succes blijkt het nu niet te zijn, vijf jaar voordat er een gepland vertrek stond, is de organisatie failliet gegaan, enkel de ‘Mars One Foundation’ is nog over.

Beeld: Mars One Ventures AG / Een weergave van het Mars One-project.

Via Reddit werd bekend dat er in Zwitserland het faillissement is aangevraagd door Mars One Ventures AG. Het bedrijf moest, met investeringen van onder andere Phoenix Enterprises AG, de Mars One Foundation voorzien van de nodige steun om het project de lucht in te krijgen. Gezien er geen geld is van het failliete bedrijf, lijkt het project geen kans van slagen meer te hebben. Toch geeft Bas Lansdorp, oprichter van de Mars One Foundation, aan dat de stichting nog bestaat. Zonder investeringen kan de stichting echter niks, daarom zou Lansdorp ook in gesprek zijn met andere partijen over een oplossing. Hoe het zit met de vrijwilligers die zich hebben aangemeld is niet duidelijk. Mogelijk worden ze weer opgeroepen als Lansdorp nieuwe investeerders kan vinden voor het in 2012 opgezette project.

Helaas is de kans dat de stichting nieuwe investeerders zal vinden vrij klein. In 2014 werd er onderzoek uitgevoerd naar de plannen van Lansdorp’ stichting. Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology concludeerden dat het plan voorgesteld door Mars One niet mogelijk was. Dit wordt mede veroorzaakt door de afwezigheid van een structureel plan om Mars te bereiken. Er is bij de oprichting veel moeite gestoken in het ontwerpen van renders, maar dat geeft geen reëel beeld van het project. Of de mens ooit naar Mars gaat is door deze gebeurtenis onzeker. Elon Musk is met SpaceX ook bezig om de mens naar Mars te brengen, al lijken de plannen minder surreëel dan wat de oprichters van Mars One ooit voor hebben gesteld.

businessmarsmars oneMars One Ventures AGruimtemissiespacex

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals