Nieuws

Googles Android Things zwakt af: enkel nog voor ‘Smart Displays’

Google heeft Android Things in 2016 opgezet als hét besturingssysteem voor alle IoT-apparaten. Anno 2019 verlegt Google de focus naar ‘Smart Displays’. Komt Fuchsia OS er al aan?

Google werkt al sinds 2016 aan Android Things. Het moest de keuze worden van fabrikanten voor hun IoT-apparatuur, dat ligt vanaf heden toch anders. Er bleek relatief weinig interesse vanuit de industrie om Android Things te gebruiken, dus zwakt Google het project af,zo schrijft het in een persbericht. Het is overigens niet volledig te wijten aan de industrie dat Googles besturingssysteem voor slimme apparaten niet van de grond kwam. Bij de lancering in 2016 was het namelijk niet beschikbaar, pas begin vorig jaar kwam Android Things voor het eerst beschikbaar. Het was Googles eigen Home Hub die als eerste Android Things-apparaat verscheen. Het besturingssysteem is er voortaan enkel voor smart displays.

Of het platform ooit een succes gaat worden voor Smart Displays met bijvoorbeeld Google Assistant, is nog maar de vraag. Begin dit jaar lanceerde het bedrijf Google Assistant Connect, een service om onder andere Smart Displays mee te bouwen, maar ook om slimme vaatwassers mee aan te sturen. Toch blijft het ver weg van Googles originele doelstelling. De doelstelling, zo kan ik mij nog herinneren van Google I/O 2015, omvatte ook ‘Project Brillo’. Brillo zou worden afgeleid van Android om ontwikkeling van nieuwe IoT-apparaten gemakkelijker te maken. Android Things was een van de onderdelen die dat mogelijk zou moeten maken, niet alleen voor speakers en slimme schermen, maar ook voor onder andere 3D-printers.

Momenteel is Android Things nog wel uit te proberen op bijvoorbeeld een Raspberry Pi, maar dat is niet waar Googles doelstellingen liggen. In plaats daarvan hoopt het met fabrikanten zoals Lenovo samen te blijven werken om het platform te laten groeien. Hoe lang de levensduur van Android Things zal zijn is ook nog maar de vraag, gezien Google bezig is met Fuchsia OS. Het besturingssysteem moet volledig in Googles beheer staan en maakt ook geen gebruik van Java als codeertaal. Googles Home Hub zou getest zijn met Fuchsia, maar dat geldt ook voor een Chromebook. Of Fuchsia OS Googles volgende IoT-probeersel gaat worden is niet bekend, maar het blijft interessant om te (achter)volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business