Apple aandeel daalt 10 procent

Apple ontving in januari nog een handelsverbod in Duitsland. De smartphonefabrikant schiet nu echter voorbij de handelsrestricties van Qualcomm en brengt de iPhone 7 en 8 met gerust hart op de markt.

In 2017 begon de battle tussen Apple en Qualcomm, de smartphonefabrikant was van oordeel dat de chips en royalty’s voor zijn patenten van Qualcomm te duur waren. De chipfabrikant zou daarmee volgens Apple zijn handelspositie misbruiken. Het was duidelijk dat de chipfabrikant niet blij was met de aanval van zijn zakenpartner; dus besloot het bedrijf een eigen aanval te starten. Met succes, het wist al tweemaal een verkoopverbod voor de iPhone X, 7 (Plus) en 8 (Plus) op te leggen. Allereerst in China, maar begin januari volgde daarop een verkoopverbod in Duitsland. Na een betaling van 1,34 miljard euro door Qualcomm ging het verkoopverbod daadwerkelijk van start. Lang heeft het niet mogen duren, Apple heeft een oplossing in handen die Qualcomm niet kan overkomen … en het komt uit zijn eigen fabrieken.

Pas begin januari kwam het verkoopverbod daadwerkelijk tot stand, na de aanbetaling vanuit de Amerikaanse chipmaker. We zijn niet eens twee maanden verder, en het verkoopverbod lijkt al te zijn geklapt. In een bericht van Apple laat een woordvoerder weten dat geen andere keuze had dan te stoppen met het gebruik van Intel-modems in iPhone 7 en 8-modellen die het bedrijf naar Duitsland verscheept: “to ensure all iPhone models can again be available to customers in Germany, we have no choice but to stop using Intel chips and ship our phones with Qualcomm chips in Germany.” Het is goed nieuws voor consumenten in Duitsland dat de chips weer gekocht kunnen worden; voor de chipfabrikant betekent het echter een nieuw ‘verlies’ in de zaak tegen Apple.

‘Tegenslag voor Apple’

Alhoewel het namelijk goed voor de omzet is van Qualcomm, laat het zien hoe ‘makkelijk’ Apple de restricties van de chipfabrikant kan omzeilen. Dat gebeurde eerder al in China, daar werd namelijk ook een verkoopverbod opgelegd. Niet veel later rolde de smartphonefabrikant uit Cupertino een software-update uit die het verkoopverbod ten einde bracht. In beide gevallen maakte Apple gebruik van Qualcomms patenten, zonder daarvoor de royalty’s af te dragen. Nu Apple gebruik zal maken van chips die zijn gefabriceerd door de eigenaar van de patenten, worden de royalty’s al afgedragen. Eind goed, al goed  al kan je erop rekenen dat de zaak voorlopig nog niet is afgelopen.