Nieuws

Updates Windows 7 rollen vanaf juli enkel uit naar systemen met SHA2-encryptie

Inmiddels is de tijd voor Microsoft aangebroken om verder afscheid te nemen van oude technieken. Zo zal Windows 7 volgend jaar geen officiële ondersteuning meer krijgen, ondersteuning voor SHA1-encryptie verdwijnt al eerder.

Windows 7 staat sinds 2015 al op het lijstje van Legacy-besturingssystemen. Inmiddels bezit Windows 10 al een groter aandeel in vergelijking met Windows 7, dus we gaan de goede kant op. Dat moet ook wel, Microsoft zal namelijk binnen één jaar de updates ten einde brengen. Het bedrijf geeft aan dat er na 14 januari 2020 geen updates meer uitrollen naar Windows 7 – eerder deze zomer worden updates al aan banden gelegd, zo blijkt uit een nieuwe supportpagina van Windows. Waar updates van het besturingssysteem tot op heden gebruikmaken van SHA1-encryptie, zal dat na 16 juli 2019 verleden tijd zijn.

SHA1, wat staat voor Secure Hash Algorithm 1, wordt al jaren gezien als een ‘onveilig’ protocol om een bestand mee te signeren. Momenteel maakt Microsoft nog voor al zijn (ondersteunde) besturingssystemen gebruik van SHA1, maar na juli moet dat verleden tijd zijn. Om dit mogelijk te maken moet er eerst wel een update komen om SHA2-ondersteuning te brengen naar Windows 7. Op de supportpagina wordt er ook een vermelding gemaakt van deze update op 12 maart. Vanaf dat moment bieden Windows 7 SP1, Windows Server 2008 R2 SP1 (en Windows Server 2008 SP2) en WSUS 3.0 SP2 ondersteuning voor SHA2. Windows 10 zal samen met Windows Server 2019 omschakelen op 18 juni.

Voor gebruikers van Windows 10 en Windows Server 2019 zijn er geen acties om uit te voeren door zijn gebruikers. Dat is mogelijk het geval door de duale-ondersteuning voor SHA1 en SHA2 waar de twee besturingssystemen ondersteuning voor bieden. Voor veel gebruikers zal dit überhaupt geen problemen toevoegen, Windows 7 zit bijna tegen het einde van zijn termijn aan. Toch is het belangrijk als je van plan bent om een Windows 7 computer op de lange termijn te blijven gebruiken. Er is altijd de kans dat Microsoft grote updates uit zal rollen om de beveiliging te verbeteren. Daarnaast hebben bedrijven de mogelijkheid om ‘extended support’ aan te schaffen om langer updates voor Windows 7 te ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business