Nieuws

Eerste privétuig onderweg voor maanlanding dankzij SpaceX

Voor een budget van slechts 100 miljoen dollar kan Israël wel eens het vierde land worden dat een ruimtetuig op de maan laat landen.

Gisterenmiddag is op Cape Canaveral in Florida de eerste privémissie gelanceerd met een maanlanding als doel. De prestatie kwam er aan de hand van SpaceX en SpaceIL, een Israëlische ruimtevaartorganisatie. De lancering was alvast succesvol, de landing wordt verwacht in april.

SpaceIL werd in 2011 opgericht om deel te nemen aan de Google Lunar X wedstrijd. Deelnemers gingen daarin de uitdaging aan om een ruimtetuig op de maan te landen. Een winnaar kwam er nooit officieel, maar met de lancering van gisteren is die er binnenkort hopelijk wel. Het tuig kreeg de naam Beresheet mee en heeft als doel het magnetische veld van de maan te onderzoeken en meer te leren over de oorsprong ervan. Het tuig zal ook foto’s nemen en aan boord is ook een (digitale) tijdcapsule. Als de landing vlot verloopt, zal Israël het vierde land zijn dat met succes op de maan kan landen en dat voor een budget van amper 100 miljoen dollar.

De lancering verliep met een Falcon 9 raket van SpaceX, dat als voornaamste passagier niet Beresheet, maar Nusantara Satu aan boord had, een Indiaanse communicatiesatelliet die het land zal voorzien van betere verbindingen in moeilijk bereikbare gebieden. Nusantara Satu heeft op zijn beurt een experimentele satelliet van het U.S. Air Force Research Lab aan boord, namelijk de S5. Zijn doel is het volgen van objecten en het onderzoeken van ruimtepuin. Dit hele proces werd tijdens de lancering uitgevoerd in slechts 44 minuten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business