Nokia 9 PureView - 2

HMD Global, het moederbedrijf van Nokia Mobile, heeft zijn sterke ontwikkelingsvermogen laten zien. Met de Nokia 9 PureView brengt het namelijk een high-end smartphone met vijf speciale camera’s voor 599 euro.

Een jaar op het Mobile World Congress zonder aankondigingen van HMD Global, het moederbedrijf van Nokia Mobile, bestaat niet. Ook dit jaar hield Nokia op zondagavond zijn evenement om Nokia’s laatste creaties te tonen. Het belangrijkste object is de Nokia 9 PureView, Nokia’s gooi naar het high-end segment. Als je de ‘PureView’-merknaam herkent, geen zorgen: het ligt niet aan jou. HMD Global heeft namelijk in 2018 de rechten voor de PureView-merknaam overgenomen van Microsoft. Microsoft had deze in het bezit gekregen toen het de Nokia-merknaam had overgenomen. Daarmee zet Nokia een duidelijk pad uit voor de smartphone: deze moet vol gericht zijn op camera-enthousiastelingen. Dat is dan ook wel te zien aan de vijf camera’s die aanwezig zijn op het high-end toestel van Nokia.

Nokia 9 PureView - 1

Toch heeft Nokia het ‘vrij simpel’ weten te houden met zijn camera’s. Het gaat namelijk om identieke sensoren van 12 MP met een f/1.8 aperture. Twee van de sensoren hebben een kleurenfilter, terwijl de drie andere door het leven gaan als monochrome-sensoren. Huawei heeft deze techniek ook al eens eerder toegepast op zijn smartphones. Volgens de twee fabrikanten moet het wegnemen van de kleurfilter meer details opleveren, terwijl er ook meer licht in de sensor terechtkomt. Foto’s die het toestel maakt (JPG-bestanden) hebben een 12 MP-resolutie. Wil je de bestanden bewerken, dan is dat ook zeker een mogelijkheid. De camera-app laat je namelijk RAW-bestanden opslaan. Met een samenwerking tussen Nokia en Adobe kan je deze vervolgens gemakkelijk bewerken in Lightroom.

High-end specs … uit 2018

Voor de SoC is Nokia gaan winkelen bij Qualcomm. Om precies te zijn heeft HMD de Snapdragon 845 SoC uit de schappen gepakt. Vermoedelijk niet eens met opzet. Er gaan al een lange tijd geruchten over de telefoon, die waarschijnlijk al in productie is gegaan voordat de Snapdragon 855 eenmaal beschikbaar was. Verder heeft het toestel 6 GB RAM-geheugen en 128 GB interne opslag, prima voor een high-end smartphone in 2019. Qua batterijcapaciteit verricht Nokia ook geen wonderen, met 3.320 mAh is het wat lager dan verwacht voor zijn formaat. De Nokia 9 PureView heeft namelijk een 6-inch OLED-scherm met Gorilla Glass 5. Dat zit overigens ook aan de achterkant, waardoor Nokia het mogelijk maakt om de telefoon draadloos op te laden met Qi-laders of met kabel via de USB-C-poort.

Sample-foto geschoten met de Nokia 9 PureView en nabewerkt in Adobe Lightroom.

Belangrijke eigenschappen van de telefoon liggen ook bij de in-display vingerafdrukscanner en Android 9.0 Pie. Zoals we inmiddels van Nokia Mobile gewoon zijn wordt het toestel tijdig voorzien van updates; het toestel bevindt zich immers in het Android One-programma. Vanaf midden-maart moet het toestel in de schappen liggen. Daarbij tref je een zeer aantrekkelijke adviesprijs aan van 599 euro. Daarmee is het voor het eerst dat Nokia zo’n goedkope high-end smartphone op de markt brengt. Natuurlijk is de Snapdragon 845 niet volledig high-end in 2019, maar de besparingen op kosten maakt wel dat het toestel de concurrentie aan kan gaan met onder andere de OnePlus 6T. Natuurlijk zullen we de Nokia 9 PureView later dit jaar nog de revue laten passeren voor een (camera) review.