Google - YouTube - 1

YouTube kreeg de afgelopen week veel negatieve feedback over zijn beleid voor het verwijderen van seksueel-getinte reacties onder video’s van kinderen. Het platform pakt dit serieus op, en zet reacties op kanalen van kinderen voorlopig uit.

YouTube’s reactiesysteem onder video’s op het platform gaat al jaren gebukt onder een hoop kritiek. In veel gevallen is er sprake van haat zaaien naar de creators achter de video’s. Bij video’s met kinderen bleek er heel iets anders het geval te zijn. Daar werden namelijk met regelmaat seksueel getinte reacties achtergelaten. Afgelopen week werd daar ook uitgebreid aandacht aan besteed in de media, waarna YouTube het besluit nam om onder miljoenen video’s de reacties uit te schakelen. Het platform zal gedurende de komende maanden voor hele kanalen de reactiemogelijkheden uitschakelen. Het gaat daarbij vooral om de jongere kinderen. Bij de oudere kinderen zal YouTube onderzoeken of er op video’s ook nog seksueel getinte reacties kunnen verschijnen. Hoe YouTube dit besluit zal nemen, heeft het niet onderbouwd.

YouTube belooft alvast hard aan de slag te gaan met een nieuw algoritme om seksueel getinte reacties te herkennen. Met het algoritme hoopt het bedrijf een groot deel van de reacties eruit te filteren, tegen de kanalen die zulke reacties plaatsen zal hard worden opgetreden. Overigens zullen veel kinderen nog maar weinig last hebben van zulke reacties, nu YouTube de reactiese bij veel kanalen uitschakelt. In enkele gevallen blijft de reactiesectie open, aldus het platform. Daarbij wordt wel een aantekening gemaakt: deze kanalen moeten namelijk strenger de reacties modereren. Verder moeten de kanalen aan kunnen tonen dat er een kleine kans is dat dit soort commentaar vaker terug gaat komen bij hun kanaal. YouTube is druk aan het werk om meer kanalen deze optie te geven, maar dat zal voorlopig nog niet het geval kunnen zijn.

Maatregelen voor advertenties

Dat YouTube precies nu deze maatregelen neemt, komt niet geheel als een verrassing. Afgelopen week werd namelijk nog bekend dat grote adverteerders, zoals Disney en Epic Games, afstand namen van het videoplatform. Het zou gaan om een kleine bron van YouTubes inkomen, maar desondanks neemt het platform belangrijke maatregelen. Het zal zijn advertentiealgoritme aanpassen om te voorkomen dat advertenties bij een bepaald soort kindonvriendelijke video’s terechtkomen. Als laatste heeft Google een memo verstuurd naar alle grote adverteerders. AdWeek wist de memo in handen te krijgen; de memo lijkt te zijn gemaakt om zijn adverteerders gerust te stellen. Zullen YouTubes maatregelen effect hebben? We gaan het meemaken.