China

Wie geen zin heeft om te investeren in de onstabiele Bitcoin, kan misschien de cryptomunt van Facebook proberen. Deze komt er in de eerste helft van dit jaar aan.

Advertentie

Bitcoin mag dan wel een slecht 2018 hebben gehad, dat stopt grote bedrijven niet om zelf een stap te nemen in de wereld van crypto. Zo ook Facebook, dat aan een eigen cryptomunt werkt, die nog dit jaar beschikbaar moet zijn in Whatsapp en je toelaat om makkelijk geld naar vrienden en familie te sturen.

De uitwerking van dit project gebeurt onder het grootste geheim in de kantoren van Facebook. Het team bestaat uit 50 medewerkers, waarvan er vijf anoniem wat inzichten de wereld hebben ingestuurd via een gesprek met The New York Times. Zo zouden leden een speciale badge hebben die hen toegang geeft tot een afgesloten gedeelte van het Facebook-gebouw. De leiding van het team is in handen van David Marcus, ex-voorzitter van PayPal.

Voordat je nu al begint met sparen in de hoop dat deze cryptomunt na de lancering explosief zal stijgen, moet je weten dat de waarde van de munt verbonden zal zijn aan die van echte munten en dus niet te maken zal krijgen met plotse prijsschommelingen. Dit soort cryptomunten noemt men een stablecoin en ze kunnen onder andere tegelijk gelinkt worden aan de dollar én euro.

Via berichten op Whatsapp zou je op een eenvoudige manier de munt moeten kunnen versturen en eens Facebook ook Messenger en Instagram bij het project betrekt, zullen al snel 2,7 miljard mensen plots toegang krijgen tot de munt. Het lijkt erop dat de controle niet volledig in handen van Facebook zal liggen, want het bedrijf is volgens bronnen druk in gesprek met verschillende cryptobeurzen. Hoe dat in zijn werk zal gaan en op welke manier Facebook hier winst uit gaat slaan, is nog af te wachten.

De cryptomunt zou moeten uitkomen in de eerste helft van 2019.