Nieuws

SpaceX Crew Dragon koppeling aan ISS succesvol

De Crew Dragon raket van SpaceX heeft de laatste stap van zijn reis voltooid en is afgelopen zaterdag aangekomen bij het ISS.

Zaterdag om 8u49 onze tijd werd de autonome Crew Dragon raket van SpaceX de ruimte ingestuurd, richting het International Space Station (ISS). Deze onbemande testvlucht is voornamelijk bedoeld om allerlei gegevens te verzamelen over de prestaties van de Crew Dragon, waarna SpaceX van start zal kunnen gaan met de eerste bemande vluchten.

Aan boord bevonden zich een dummy met de naam Ridley als verwijzing naar het hoofdpersonage van de Alien-films, en een kleine 200 kilogram materiaal voor de astronauten in het ISS. De dummy is uitgerust met een heleboel sensoren om data te verzamelen over wat echte astronauten zouden ervaren aan boord van het ruimteschip.

Een kleine drie uur na de lancering, om 11u51 onze tijd, maakte het ruimtetuig contact met het ISS. Hier werden eveneens de commando’s “retreat” en “hold” getest, waarbij de Crew Dragon zichzelf terugtrok van het ISS en daarna afstand hield. Vervolgens kwam de soft capture, waarbij een ring met zes buigbare armen verbinding maakte met het ISS, gevolgd door de hard capture, waarbij die zes armen de Crew Dragon naar het ISS toe trokken.

De terugkeer van Crew Dragon staat gepland op 8 maart, waarbij het ruimteschip een landing zal maken in de Atlantische Oceaan. Als de hele missie succesvol verloopt, dan zouden er in juli van dit jaar ook echte astronauten de ruimte worden ingestuurd. Dit zal tevens een historisch moment zijn, aangezien het al acht jaar geleden is dat er vanuit de VS een raket is gelanceerd. Momenteel moeten de Amerikanen nog beroep doen op hun Russische collega’s om naar het ISS te reizen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business