USB 4(+) zal datasnelheden tot 40 Gbit/s bieden samen met Thunderbolt 3

Vorige week kwam USB 3.2 Gen 2x2 weer even tot leven. Maandagmiddag hielden Intel en het USB-IF een event om alvast wat informatie van USB 4.x uit te brengen, onder andere de snelheid van 40 Gbit/s.

Het moge duidelijk zijn dat datasnelheden via de USB-poort steeds hoger komen te liggen. Vorige week kwam het USB-IF (USB Implementers Forum) nog met de aankondiging van USB 3.2. Die standaard stond in het midden van 2017 al klaar, maar is nog altijd niet in producten terug te vinden. Toch hoef je niet bang te zijn dat de ontwikkelingen stilstaan: sterker nog, USB 4.x lijkt dichterbij dan ooit. Op maandag heeft het USB-IF namelijk zeer belangrijke informatie over de toekomstige USB-standaard vrijgegeven. Intel hield samen met de federatie voor de USB-standaard een evenement voor USB 4.x. Veel informatie is nog geheim, maar toch heeft het bedrijf laten weten dat de USB-standaard snelheden tot 40 Gbit/s zal ondersteunen.

Thunderbolt 3 via USB

Deze snelheden zullen wederom geboden worden in dual-channel. Mocht je momenteel al over een kabel beschikken die gecertificeerd is voor 40 Gbit/s, dan zal dit ook werken voor USB 4.x. Wat nog veel belangrijker is aan de USB 4-standaard, is de inclusie van Thunderbolt 3. Intel ontwikkelt deze techniek, met Apple als een van de grootgebruikers. Toch kwam de technologie nog niet echt van de grond, gezien de hoge licentiekosten en het beperkte ecosysteem. In een dia van Intel werd namelijk bekend dat er tot op heden slechts 463 gecertificeerde Thunderbolt 3-apparaten zijn. Nu Thunderbolt 3 volgt in een USB-standaard, zal de spreiding van nieuwe (en snellere) accessoires vermoedelijk pas echt op stoom komen.

Ook maakt de inclusie van Thunderbolt 3 in alle USB 4-poorten het mogelijk om bijvoorbeeld via DisplayPort een monitor te verbinden – er zijn meer dan voldoende gebruiksdoelen voor de snelheid. Toch moeten we voorlopig nog even wachten op extra informatie. USB-IF liet weten pas ‘later in 2019’ meer informatie over de standaard te delen. Gezien Computex een van de grootste computer-hardware evenementen is, is de kans groot dat we in juni al meer zullen horen. Wat ook nog gissen blijft, is verdere compatibiliteit met nieuwe Thunderbolt-standaarden. Natuurlijk is het moeilijk om te voorspellen wanneer Intel een nieuwe standaard uitbrengt, maar dat er een nieuwe standaard volgt staat wel vast.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business