Xbox One S All Digital

Op de volgende generatie consoles is het nog even wachten, maar Microsoft is wel al van plan om een Xbox One S All Digital Edition te lanceren.

Het lijkt erop dat de volgende versie van de Xbox One S komaf gaat maken met fysieke schijfjes om je games te installeren. Gelekte informatie wijst immers op een Xbox One S All-Digital Edition. De console zou al in april beschikbaar zijn voor preorder en uitkomen in mei.

De codenaam “Xbox Maverick” doet al even de ronde en nu lijkt ook duidelijk te worden wat het project juist omvat. Windows Central komt immers met informatie van interne bronnen naar buiten die zeggen dat het gaat over een console zonder lade.

Dat is op zich geen verrassing. De verkoop van fysieke schijfjes daalt al jaren door de opkomst van digitale bibliotheken en webshops die direct gelinkt worden aan een bepaalde console. De gevolgen van deze beslissing zijn echter niet te onderschatten voor de consument. Zo zal het, als dit de nieuwe standaard wordt, in de toekomst niet meer mogelijk zijn om je games simpelweg uit te lenen aan een vriend. Helemaal lastig is het feit dat je nadat je de game hebt uitgespeeld, je hem niet meer kan verkopen via een tweedehandswebsite. De kost voor het spelen van een game wordt dus indirect hoger en daar blijft het helaas niet bij.

Deze manier van werken zal ook vooral veel omzet in de richting van Microsoft sturen. Games in hun online Xbox-winkel zijn meestal gevoelig duurder dan dezelfde games in de winkel en als deze optie de speler ontnomen wordt, is de kans groot dat hij of zij kiest voor de meest eenvoudige, maar niet de meest goedkope, manier om een spel aan te schaffen. Uiteraard is het ook een makkelijke manier voor Microsoft om hun Xbox Game Pass te promoten, die je maandelijks voorziet van “gratis” games.

De prijs van de console zal waarschijnlijk wel lager zijn dan de bestaande modellen, maar exacte informatie hierover is nog niet beschikbaar.