Man rijdt 5.300 kilometer om YouTube-account terug te krijgen

Een Amerikaanse YouTuber die dacht dat het bedrijf zijn video met opzet verwijderd had, reed helemaal naar het hoofdkantoor van Google voor gerechtigheid.

Zondag werd de Amerikaan Kyle Long gearresteerd in Mountain View, Californië, nadat hij werknemers van Google bedreigde aan de ingang van het gebouw. De man was ervan overtuigd dat Google zijn YouTube-account had gesloten en zijn video, die iedereen miljonair zou maken, verwijderd had. Hij reed daarvoor naar de andere kant van het land, een autorit van 5.300 kilometer.

Long, die een geschiedenis heeft van mentale problemen, was ervan overtuigd dat hij miljoenen kon krijgen voor zijn idee om daarna te kunnen verhuizen naar Mexico. Hij stelde het idee daarom eerst voor aan zijn vrouw, Samantha Long die zijn presentatie achteraf omschreef als 'verwarrend' en 'bizar'. Kyle plaatste het idee ook in een video op YouTube, maar de volgende dag bleek deze samen met zijn account verdwenen te zijn. De man werd daarop kwaad op het videoplatform, maar wat hij niet wist was dat het zijn vrouw was die het account verwijderd had. Omdat ze schrik had voor zijn reactie, ging zij mee in het verhaal dat het de schuld van Google was.

Long besloot dan maar om persoonlijk zijn idee voor te gaan stellen in de kantoren van het bedrijf. Hij reed oorspronkelijk naar Boston, maar kon daar de kantoren van Google niet vinden. Hij belde op dat moment naar zijn vrouw en liet haar weten dat hij verder ging rijden naar Californië. Tegen dat hij daar aankwam, was de politie al op de hoogte van zijn trip, want Long werd onderweg tweemaal tegengehouden. Zowel voor een lichte crash zonder gewonden en een tweede keer omdat hij de badkamer van een tankstation zou hebben vernield. Waarom hij toch zijn weg mocht verderzetten is niet duidelijk. Uiteindelijk werd hij gearresteerd met drie baseballbats in de wagen. Volgens Samantha zouden deze van de kinderen geweest zijn en waren ze vergezeld van ballen en handschoenen. Ze zouden per toeval in de wagen hebben gelegen.

Het is niet de eerste keer dat een razende YouTuber naar de kantoren van het videoplatform stap. In april van vorig jaar stapte de 39-jarige Nasim Aghdam de parking van het YouTube-hoofdkantoor in San Bruno binnen en opende daar het vuur. Drie mensen geraakten gewond en Aghdam pleegde zelfmoord. Ook hier was de reden van de wanhoopsdaad het verwijderen van een video. Het resultaat was dat YouTube wereldwijd zijn beveiliging verhoogde.