Data Saver-functie Google Chrome werkt nu ook met HTTPS-webpagina’s

Sinds jaar en dag kan je in Google Chrome de ‘Data Saver’-functie terugvinden. Gek genoeg werkte de functie (nog) niet met HTTPS-webpagina’s, maar dat is met de vernieuwde ‘Lite-websites’ opgelost.

Als je gemakkelijk data wil besparen tijdens het browsen via Google Chrome kan je de ‘Data Saver’-functie met een paar klikken inschakelen. Tot op heden hield dat in dat voor alle HTTP-pagina’s er een deel van webpagina geladen werd om data te besparen. Deze functie is echter niet zo vatbaar meer voor het besparen van data: de meest webpagina’s zijn omgeschakeld naar een HTTPS-verbinding. Je zou kunnen zeggen dat Google er eigenhandig voor heeft gezorgd dat websites een HTTPS-certificaat zijn gaan gebruiken. In de Chrome-browser weerspiegelt de zoekgigant alle websites zonder zo’n certificaat namelijk als ‘onveilig’. Gelukkig is de Data Saver-functie aangepast om ook op HTTPS-websites te werken. Toch is de overgang nog niet afgerond, deze functie werkt volgens Google alleen nog in de mobiele-apps.

Google Chrome - 1

Met de Data Saver-functie kan Google, door het versturen van de URL via zijn servers, tot 90 procent van de data besparen. Als deze functie zijn werk doet zal Chrome daar ook vermelding van maken door het tonen van een ‘Lite-icoon’ in de navigatiebalk. Toch zal het bedrijf niet altijd de databesparende functie inschakelen, aldus de blogpost van het bedrijf. De Data Saver zal alleen gebruikt worden op bijvoorbeeld een 2G-netwerk. Ook schat Chrome in of een website langer dan vijf seconden inneemt om te laden. De schatting is gebaseerd op de kwaliteit van het netwerk en de snelheid van de telefoon. Duurt het minder dan vijf seconden, dan blijft de Lite-functie uitgeschakeld. In Europa zal het gebruiksdoel van de functie dan ook erg schaars zijn.

Google richt zich op privacy

Als je je afvraagt wat Google met je data doet, dan heeft het bedrijf alvast een antwoord klaarstaan: niks. Het bedrijf krijgt namelijk alleen toegang tot de URL voor het besparen van data. Alle bestanden die je via de website verstuurd komen niet voorbij op de servers van Google. Uiteindelijk is het vreemd dat er nog geen functie was om je data te besparen voor HTTPS gebaseerde websites. Ook is het duidelijk dat er relatief weinig van de functie gebruikgemaakt zal worden. Gebruik je liever de desktopversie van Google Chrome op mobiele netwerken, dan moet je wat langer wachten op HTTPS-ondersteuning. Er is nog geen officiële data afgegeven, het kan zo zijn dat die functie nog even op zich laat wachten.