Musk en de Amerikaanse SEC gaan elkaar waarschijnlijk opnieuw ontmoeten in de rechtbank. De Tesla CEO kan zich immers niet aan de regels houden op Twitter.

Advertentie

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vindt dat Elon Musk niet voldoende moeite heeft gedaan om zich te houden aan een overeenkomst die de commissie en de Tesla CEO vorig jaar zijn aangegaan. De SEC stapte daarom naar de rechtbank in de hoop Musk hiervoor opnieuw te straffen.

In september vorig jaar tweette Musk dat hij Tesla van de beurs zou halen en dat hij daar de nodige fondsen voor had verzameld. Dit bleek echter niet waar te zijn en Musk en Tesla kregen elk een boete van 20 miljoen dollar voor het beïnvloeden van de aandelen. Musk moest zijn rol als voorzitter van de raad van bestuur opgeven voor minstens drie jaar, maar mocht wel nog aanblijven als CEO. Tenminste, als er een controleorgaan zou komen dat de tweets van de CEO goedkeurt alvorens hij ze de wereld in stuurt. Dit laatste werd allesbehalve nageleefd en op 20 februari stuurde Musk opnieuw een tweet de wereld in die helemaal niet accuraat was. Tesla zou volgens hem 500.000 wagens gaan produceren in 2019. Vier uur later corrigeerde Musk zichzelf in een tweede tweet en zei hij dat dat getal het productiedoel is voor eind 2019 en dat hij bedoelde dat er dan 10.000 wagens per week van de band zouden rollen. Het jaartotaal zou bij de verwachtte 400.000 Tesla’s blijven.

Musk verzette zich de voorbije week tegen de aantijgingen van de SEC en claimde dat het in dit geval niet ging om informatie die een effect had op de aandelenprijs van Tesla. Als er geen akkoord komt over deze situatie voor 26 maart, zal het tot een nieuwe hoorzitting komen. Een waarvan de SEC zeker is dat ze in hun voordeel zal zijn, want de feiten zijn volgens hen zwart op wit.