Nieuws

Wikipedia: Europese websites op zwart vanwege copyrightwetgeving

In Europa wordt er hard getimmerd aan de nieuwe copyrightwetgeving. Veel platformen, zoals Wikipedia, zijn het niet eens met artikel 11 en 13, en ondernemen daaropvolgend grootschalige acties.

Wikipedia: wie gebruikt het niet om eens extra informatie over specifieke onderwerpen te weten te komen. Met de komst van nieuwe copyrightwetgevingen, specifiek artikel 11 en 13, wordt het werk voor Wikipedia echter een stuk lastiger. Er wordt al tijdenlang gesproken over de nieuwe wetgeving die betere bescherming moet bieden voor ‘artiesten’. Verschillende organisaties kwamen al in actie, ook Google. Wikipedia voegt zich daar nu aan toe. Op donderdag plaatste het zijn Europese sites op zwart, met als duidelijke mededeling: de wetgeving heeft een negatieve invloed op de vrijheid van meningsuiting.

Er zijn steeds meer campagnes tegen de copyright-wetgeving.

Het zou een besluit zijn geweest van een groot aantal Wikipedia-auteurs om de websites urenlang op zwart te plaatsen. Niet zonder betekenis, want de nieuwe wetgeving kan daadwerkelijk grote invloed hebben op de uitvoering van hun taken. Wikipedia zal voornamelijk last hebben van artikel 11 van de aangepaste wetgeving. Met het artikel wordt het namelijk een stuk ingewikkelder om links naar een website of afbeelding te plaatsen. Dat heeft onder andere te maken met een ‘linktaks’, waarbij er een betaling nodig is om een link te plaatsen. Ook moeten de auteurs plots licenties verkrijgen voor het maken van korte uittreksels. Volgens Wikipedia zal ‘vrije kennis lijden’ onder de nieuwe wetgeving.

Wikipedia uitgesloten van Artikel 13

Wikipedia maakte een vermelding van artikel 13 in zijn betoog, waar het expliciet van is uitgesloten. In het geval van artikel 13 wordt er gesproken over het zogenoemde ‘uploadfilter’. Door de vernieuwde wetgeving zijn websites verplicht om te controleren of geüploade content al dan niet copyright-materiaal bevat. Zo ja, dan dient het daar een licentie voor te krijgen, of de content van zijn platform af te halen. Blijft de content online staan, dan is de eigenaar van het platform aansprakelijk. Volgens de auteurs zou de wetgeving de vrijheid van meningsuiting, kunst en pers negatief beïnvloeden. Het roept dan ook op om contact op te nemen met leden van het Europees Parlement en hen met uw standpunten te confronteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business