Nieuws

Testversie Microsoft Edge gebaseerd op Chromium voor het eerst verschenen

Microsoft werkt toe naar een ondergang van zijn huidige Edge-browser. Een eerste versie gebaseerd op het open-source Chromium is nu te aanschouwen en ook te installeren.

Microsoft Edge, wie kent de browser niet? Nou, waarschijnlijk een hoop mensen. Microsoft had met Edge gehoopt het slechte imago van Internet Explorer weg te nemen. Dat is echter nog altijd niet volledig gelukt. In 2018 werd al bekend dat Microsoft zou werken aan een nieuwe browser die als Edge zou verschijnen, maar niet langer EdgeHTML gebruikt. In plaats daarvan zou Chromium de basis worden waarop Microsoft Edge in de toekomst zal baseren. De Amerikaanse softwaregigant werkt dan ook al enige tijd druk mee aan het open-source project. Inmiddels lijken we naar de eerste versie toe te werken, op het PCBeta-forum is dan ook het eerste installatiebestand van de browser te vinden.

Op het moment van schrijven kan je via het PCBeta-forum dus aan een eerste versie van de browser gebaseerd op Chromium raken. Het te downloaden installatiebestand heeft een grootte van 112MB, en is gebaseerd op Chromium 75.0.107.0. Installatie van deze versie is op eigen risico, gezien de bron van het installatiebestand moeilijk te achterhalen valt. Installeer je de applicatie eenmaal, dan wordt duidelijk dat het een volledig werkzame browser is. Gezien de Chromium-basis zou je Chrome-lookalike in de spiegel verwachten, maar de browser heeft meer weg van de bestaande EdgeHTML-browser. Je kan de browser dan ook niet vergelijken met Google Chrome, dat tevens gebaseerd is op Chromium.

Edge-functies missen nog

Qua functies zijn de twee browsers dan wel weer aardig te vergelijken. Dat levert Edge-gebruikers een hele nieuwe groep (privacy)instellingen op. Tegelijkertijd zal Edge (Chromium) net zoals de bestaande EdgeHTML-browser ondersteuning bieden voor extensies. Dat hoeft overigens niet alleen uit de Microsoft Store, gezien de Chromium-basis kan je voortaan ook terecht bij andere appwinkels. Ook zijn er nog de nodige omissies uit de huidige versie van Edge. Een van de belangrijkste zaken is het niet opzij kunnen zetten van tabbladen als je deze niet meer gebruikt. Of Microsoft deze functie terug zal brengen, is nog onbekend. Een publieke testfase van deze browser wordt binnenkort verwacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business