WhatsApp laat voortaan zien hoe vaak een bericht al is doorgestuurd

WhatsApp neemt al voor langere tijd maatregelen om nepnieuws tegen te gaan. Vanaf heden wordt het voor de afzender gemakkelijker om te zien hoe vaak een bericht al is doorgestuurd.

WhatsApp is een van de belangrijkste methode voor mensen om met elkaar te communiceren. Dat heeft ook zo zijn nadelen, nepnieuws kan zich immers razendsnel via het medium verspreiden. Het is nu aan de eigenaar van WhatsApp, Facebook, om daar een punt achter te zetten. Voornamelijk in het pittoreske India is het een onderwerp van belang. In het verleden zijn meerdere keren lynchpartijen aan het licht gekomen, mogelijk gemaakt door het verspreiden van foutieve informatie via de chatapp. Waar de nieuwe maatregelen nu precies verband mee houden, is nog altijd niet meegegeven.

WaBetaInfo - WhatsApp - 1
Beeld: WaBetaInfo.com

WaBetaInfo heeft in een beta-versie van WhatsApp een nieuwe maatregel gevonden voor het (vaak) doorsturen van een bericht. Een nieuwe maatregel die in versie 2.19.80 terug te vinden is, laat zien hoe vaak een bericht al is doorgestuurd. Momenteel lijkt het precieze aantal alleen bij de zender te vinden zijn, ontvangers hebben geen toegang tot deze informatie. Wel krijgen ontvangers het te zien als een bericht vaak is doorgestuurd. Daarmee kan een gebruiker beter inschatten wat de waarde van het bericht is, en of het gaat om een oprechte beschuldiging (in het geval van lynchpartijen). De toevoeging dat een bericht ‘vaak’ is doorgestuurd zal volgens WaBetaInfo al verschijnen vanaf 4 keer.

Rode draad van maatregelen

Het is, zoals eerder aangegeven, niet de eerste keer dat WhatsApp stappen zet tegen het verspreiden van nepnieuws. Het label voor doorgestuurde berichten was voor WhatsApp de eerste stap. Niet veel later heeft WhatsApp ook besloten om het maximale aantal doorzendingen (per bericht) te maximaliseren op vijf keer. Als er misbruik wordt gemaakt van de functie in WhatsApp om berichten door de sturen, zal er een blokkering voor de gebruiker volgen. Maandelijks zou het bedrijf 2 miljoen gebruikers blokkeren. Het is in elk geval goed om te zien dat het bedrijf effectief stappen zet om nepnieuws tegen te gaan. Op een berichtniveau nepnieuws achterhalen, is voor WhatsApp, door end-to-end encryptie, niet mogelijk.