Intel

Intel investeert 13 miljoen dollar in Untether AI, een start-up die werkt aan een nieuw soort chip voor kunstmatige intelligentie die belooft om berekeningen te maken binnen een neuraal netwerk aan een ongelooflijke snelheid.

Untether, dat gebaseerd is in Toronto, Canada, heeft al eerder een prototype laten ontwikkelen dat gegevens binnen verschillende onderdelen van de chip 1000 keer sneller overzet dan een conventionele AI-chip. Dat is een indrukwekkende prestatie, maar moet wel met alle voorzichtigheid benaderd worden aangezien het prototype ook veel groter is dan de echte chip en omdat er ook nog andere factoren zijn die zullen bijdragen aan het afgewerkte product.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij moderne chips is dat ze gegevens overzetten van het geheugen naar de units die worden gebruikt voor logistieke operaties. Dat wordt vooral problematisch wanneer het datavolume dat verwerkt moet worden erg hoog is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij gezichts- en spraakherkenning. Untether gebruikt daarvoor “near-memory computing” om de fysieke afstand tussen geheugen en de verwerkende taken te verkorten. Dat zorgt op zijn beurt voor snellere datatransfers en verlaagt de batterijconsumptie.

Untether ontwikkelt daarom nu een interferentiechip. Die verschilt van het soort chips dat wordt gebruikt om grote neurale netwerken op te trainen. Een interferentiechip lijkt namelijk meer op het soort chips dat gebruikt wordt voor een smartphone of camera.

Hoewel het design van Untether ietwat experimenteel is, kan je begrijpen waarom Intel precies zou investeren in de start-up. Het bedrijf ziet al langer dat zijn cijfers erop achteruit gaan, nu smartphones zich ook steeds vaker van alternatieve chip-ontwerpen bedienen. Intel wil dus duidelijk de nieuwe chipboot niet missen.