YouTube ontmoedigde zijn personeel om schadelijke video’s te rapporteren

YouTube heeft het moeilijk om zijn platform onder de problematiek vandaan te houden. Een nieuwe rapportage van Bloomberg toont interne problemen omtrent maatregelen voor schadelijke video’s.

YouTube stond kortgeleden nog in slecht daglicht met een schandaal rond video’s van kinderen onder de 18. Google wist daar snel werk van te maken en begon razendsnel met het aanpakken van alle problematiek: het verwijderde berichten op zulke video’s en blokkeerde kanalen die deze berichten plaatste. Inmiddels zijn we bij een volgend schandaal gekomen. YouTube zou zijn personeel hebben ontmoedigd om schadelijke video’s op het platform te rapporteren. Er zou binnen het bestuur de overtuiging bestaan dat meer engagement beter is dan het verwijderen van schadelijke content, er zou een intern doel liggen om 1 miljard uur aan videomateriaal per dag aan zijn gebruikers over de gehele wereld te voeden.

Bloomberg heeft de praktijken, naar eigen zeggen, grootschalig onderzocht. Meer dan twintig werknemers die ooit bij YouTube hebben gewerkt, of daar nog werken, hebben tegenover de website een verklaring afgelegd over de problematiek. Met deze verklaring wordt duidelijk dat veel medewerkers het rapporteren van schadelijke video’s beperkte. Het bestuur van YouTube zou in veel gevallen de voorgestelde maatregelen naast zich neerleggen, en zich richten op het behalen van hun doelen. Zelfs al werden er van tijd tot tijd video’s met extremistische en complottheorieën door het systeem van YouTube meegenomen als een ‘aan te raden video’.

‘Recommended video’s’

Een voorstel was gericht op video’s die zich op het randje bevonden om de YouTube-richtlijnen te overtreden. In de voorgestelde situatie zouden deze video’s niet langer aangeraden worden om zo de verspreiding van deze video’s tegen te gaan. Op dat moment kreeg deze maatregel geen goedkeuring, al werd een vergelijkbare maatregel later in 2018 nog wel doorgevoerd. Het verhaal stopt hier overigens niet, want veel andere medewerkers binnen het bedrijf werden afgeraden om op zoek te gaan naar schadelijke video’s. Als veel medewerkers van de problemen wisten, zou dit in rechtszaken meer schade aanbrengen voor het platform. Het gaat hier overigens om medewerkers buiten het moderatie-team van YouTube.

Problematiek binnen het bestuur bij het videoplatform zou ten minste vijf medewerkers te veel zijn geworden, zij verlieten het bedrijf. Een oud-medewerker van YouTube sprak over hoe de CEO, Susan Wojcicki, zich nooit heeft ingezet om schadelijke video’s van het platform af te krijgen. In een verklaring van YouTube staat wat verwacht kan worden: het bedrijf is eind 2016 begonnen met het ontmantelen van de keten van schadelijke video’s. Toch werden de eerste schadelijke video’s pas in 2017 uit het advertentienetwerk verwijderd. Op het moment zouden er twintig mensen aan het werk zijn binnen het ‘Safety and Trust’ team, dat verantwoordelijk is voor de policy op schadelijke video.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business