black hole zwart gat

Na jarenlang onderzoek zijn wetenschappers er eindelijk in geslaagd om een zwart gat op de gevoelige plaat vast te leggen.


Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben wetenschappers een zwart gat op foto kunnen fastleggen. Het beeld werd gemaakt door de Event Horizon-telescoop en was het resultaat van een wereldwijde samenwerking.

Het zwarte gat situeert zich in het Messier 87 sterrenstelsel op een afstand van 55 miljoen lichtjaren van onze aarde. In het midden van de foto zien we het zwarte gat, of technisch gezien de schaduw ervan, op het moment dat de zogenaamde Event Horizon buigt en al het licht opzuigt. Het zwarte gat heeft een massa die 6,5 miljard keer groter is dan onze zon.

Het beeld kwam tot stand na een samenwerking tussen acht bestaande telescopen, verspreid over verschillende continenten, waaronder Antarctica. Om tot dit (wazige) beeld te komen, moesten supercomputers van het Max Planck Institute en MIT meerdere petabytes aan ruwe informatie verwerken en dit is nog maar het begin. Momenteel worden er twee nieuwe telescopen gebouwd in Groenland en Iran, waardoor de nauwkeurigheid van de verschillende apparaten nog verhoogd zal worden in de nabije toekomst.Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.