Nieuws

Yahoo wil zaak over datalek van drie miljard accounts beslechten met 117,5 miljoen dollar

De rechtszaak tegen Yahoo omtrent verschillende datalekken is nog steeds in volle gang. Het bedrijf wil de zaak met 117,5 miljoen dollar beslechten.

De rechtszaak tegen het Amerikaanse Yahoo, dat in 2017 overgenomen is door Verizon, omtrent verschillende datalekken is intussen wat op de achtergrond gekomen, hoewel deze nog steeds niet afgerond is. Het gaat hier om een aanklacht voor drie verschillende datalekken tussen 2012 en 2016. In totaal zouden er meer dan drie miljard accounts getroffen zijn in de verschillende lekken, waardoor het bedrijf nu een bedrag van maar liefst 117,5 miljoen dollar moet ophoesten.

Wat betreft de datalekken, dateert het eerste lek van 2013. Dit was ook het grootste lek van in totaal drie miljard accounts, oftewel elke account die op dat moment bestond. De ware grootte van dit lek kwam ook pas aan het licht in oktober 2017. Daarvoor beweerde Yahoo nog dat ging om “slechts” een miljard accounts. De gelekte informatie bestond uit zowat alles wat je je kan inbeelden: gebruikersnamen, mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en natuurlijk ook wachtwoorden. De andere twee datalekken zijn beduidend kleiner en dateren respectievelijk uit 2014 en 2016.

In januari vond de eerste poging tot een schikking plaats, waarbij Yahoo een bedrag van 50 miljoen dollar moest uitbetalen. Dit werd echter afgekeurd door de rechter Lucy Koh, die regelmatig wordt aangesteld bij zaken omtrent technologie. Het nieuwe voorstel van 117,5 miljoen dollar moet ook nog haar goedkeuring krijgen.

Het bedrag is tot slot bedoeld om de getroffen accounteigenaars te vergoeden, maar omvat ook de kosten voor de rechtszaak zelf. Hoeveel elke getroffen persoon exact zal ontvangen, blijft dus nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business