Assange

Vanmorgen is de oprichter van het bekende WikiLeaks, Julian Assange, opgepakt in de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad Londen.

Advertentie

WikiLeaks is een term die overal wel bekend is. Het platform bij uitstek waar klokkenluiders geheime informatie lekken werd in 2010 wereldberoemd bij de publicatie van geclassificeerde documenten van de VS door Chelsea Manning. De oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, kwam de voorbije jaren minder in de media, maar daar kwam vanmorgen verandering in. De man is namelijk gearresteerd in de Britse hoofdstad Londen.

De reden voor zijn arrestatie ligt bij zijn asielstatus. Die werd vanmorgen ingetrokken door Ecuador, waarna Assange gearresteerd werd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De WikiLeaks-oprichter moet nu voor het gerecht verschijnen in het Westminster Magistrates’ Court.

In 2012 kreeg Assange asiel om uitlevering aan Zweden tegen te gaan. Daar werd hij namelijk beschuldigd van seksuele aanranding. In 2016 werd de man er ook van beschuldigd de Russen te hebben geholpen bij de publicatie van 19.000 mails van Clinton tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Lenín Moreno, president van Ecuador, lichtte in een video toe waarom het asiel van Assange werd ingetrokken: “Het ongepaste en agressieve gedrag van de heer Julian Assange, de vijandige en dreigende verklaringen van de organisatie waarmee hij samenwerkt, tegen Ecuador, en vooral, de overtreding van internationale verdragen betekenen dat het asiel van de heer Assange onhoudbaar is en niet langer geldig.”

Advertentie