Nieuws

Apple en Qualcomm brengen einde aan royalty-gevecht met zesjarige overeenkomst

Apple en Qualcomm hebben na twee jaar van rechtszaken over en weer, een nieuwe overeenkomsten gesloten. Daarmee eindigen alle rechtszaken en zal Qualcomm weer modems leveren aan Apple.

Apple en Qualcomm werkten in het verleden vaak samen: Qualcomm was een leverancier voor de modems in veel Apple iPhones. Helaas bleek niet alles even soepel te verlopen in deze samenwerking. De smartphonefabrikant beschuldigde Qualcomm er in 2017 van te hoge royalty’s te vragen. Ook vond het dat de chipfabrikant zijn macht misbruikte, om concurrentie te onderdrukken. Qualcomm volgde met een rechtszaak over een patentinbreuk door Apple. Met een langdurige overeenkomst van zes jaar zijn deze problemen opgelost, zo is te lezen in het persbericht.

Eenmalige royalty-betaling

Het is al een tijdje duidelijk dat Apple baat heeft bij een oplossing in het royalty-gevecht. Omdat het gevecht nog aan de gang was, stopte Qualcomm met het leveren van zijn modems voor de nieuwste iPhones. Met een nieuwe licentieovereenkomst, die per 1 april in is gegaan, zal de betaling van royalty’s weer van start gaan. Door de overeenkomst kan de smartphonefabrikant weer rechtmatig gebruikmaken van de patenten, in elk geval voor de komende zes jaar. Daarbij geeft Qualcomm in een losstaand bericht aan dat de termijn ‘eenmaal verlengd kan worden met twee jaar’.

Ook is er sprake van een eenmalige betaling vanuit Apple naar Qualcomm. Geen van de partijen geeft aan waarom deze betaling plaats zal vinden. Het bedrag is tevens niet openbaar gemaakt. Vermoedelijk gaat het om een betaling voor de gemiste royalty’s. Verder zal Qualcomm de levering van modems weer opstarten. Daarmee wordt het voor Apple sneller mogelijk om een 5G-telefoon op de markt te brengen. Ook waren de modems van de chipfabrikant altijd al sneller in vergelijking met deze van Intel. Het was zo erg dat Apple de snelheden van Qualcomm-modems moest limiteren.

Intel stapt uit 5G-markt

Vlak na het verschijnen van de overeenkomst tussen Apple en Qualcomm publiceerde Intel plots een persbericht over zijn 5G-ontwikkeling. Het bedrijf zal per direct stoppen met het ontwikkelen van zijn nieuwe 5G-modems. Tot op heden was Apple de grootste klant voor de 5G-modems van Intel, daar zal nu dus niks meer van terechtkomen. Vermoedelijk is dat dan ook de belangrijkste reden geweest voor Intel om uit de markt te stappen. Voorlopig zal Apple nog wel klant blijven bij Intel, al zal dat mogelijk tot een einde komen zodra Qualcomm 2-, 3-, 4- en 5G in één modemchip weet te verwerken.

Nu de twee bedrijven tot een meervoudige overeenstemming zijn gekomen, zullen de rechtszaken tussen de partijen ook tot een einde komen. Daarmee vervalt voor Qualcomm een boete die het opgelegd kreeg door een Amerikaanse rechter. Ook zal de chipfabrikant de verkooprestricties in alle markten terugtrekken: in Duitsland en China wist het de iPhone 7 en 8 (tijdelijk) uit de verkoop te halen, tot ergernis van Apple. Verder zijn alle leveranciers van de smartphonefabrikant vrij van een rechterlijke vervolging. Het is goed om te zien dat de rust tussen de bedrijven snel is wedergekeerd.

5gappleintelmobielModemsqualcommrechtszakenroyaltyzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals